30
Nisan
2024
Salı
TOKAT

Taş eserler taşınıyor

Tokat Müzesi’nin bahçesinde bulunan tonlarca ağırlıktaki binlerce yıllık taş eserler yeni müze binasına taşınıyor.

Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde 86 yıldır Tarihi Gökmederese'de faaliyet gösteren Tokat Müzesi, Sulu Sokak Çarşısı'ndaki tarihi Arastalı Bedesten'e taşınıyor.

Sıkı güvenlik önlemleri altına yapılan sikke, süs eşyası ve altınların taşınmasının ardından Gök Medrese’nin dış bahçe ve iç bahçesinde yer alan çok sayıdaki steller, kitabeler, çeşitli İslami dönemlere ait mezar taşları, kabartma bezemeli taş eserlerin taşınması işlemi başlatıldı.

Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tonlarca ağırlıktaki taş eserleri taşıyan ekip ise zor anlar yaşadı. Vinç yardımı ile kamyona yüklenen taş eserler, Arastalı Bedesten’de teşhir edileceği yeni mekana götürüldü. Tokat Müze Müdür Vekili Halis Şahin, çalışmaların yüklenici firma marifeti ile yapıldığını söyledi.

Taşıma işlemlerinin Çorum, Amasya Müze Müdürleri ile uzmanların yanı sıra İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuar’ından gelen uzman nezaretinde yürütüldüğünü belirten Şahin, yeni müzenin teşhir tanzim yönünden dikkat çekici olduğunu söyledi.

Türkiye’de ilk defa Tokat Müzesi’nde otomatik olarak vitrinin kumanda ile açılması sisteminin uygulandığına dikkat çeken Şahin, müzenin kısa sürede açılması için çalışmaların yoğun olarak devam ettiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2012 Cumartesi 10:45:44
Güncelleme :24 Nisan 2012 Salı 11:44:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?