6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

'Tavuk keneler için ideal bir konakçıdır'

İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdür Fatih Şua Tapar, tavuğun yerden kene topladığını ama aynı zamanda keneler içinde ideal bir konakçı olduğunu ileri sürerek, "Bir tavuk yediğinin bir kaç katı kene üretir" dedi.


Türkiye'de kenelerden geçen KKKA hastalığı sonucu ölüm olaylarının artması sonrasında ortaya atılan 'Kuş gribi yüzünden tavuklar itlaf edildi, keneler çoğaldı' şeklindeki iddiaların doğru olmadığını savun Tapar, keneler için tavukların birer konakçı olduğunu belirterek, tavukların yediği keneden daha çok kene ürettiğine dikkat çekti. Tavuk itilaflarının kenelerin çoğalmasında etken olduğunun doğru olmadığını iddia eden Tapar, "Bunun sebeplerinden birisi kuş gribi yeni çıktı. Ama KKKA virüsü 2002 yılı ve daha öncesine dayanıyor. İkincisi ise kenenin yaşam alanı ormanlık alan. Dolayısıyla kenenin konakçı aradığı yerde ormanlık alanlar. Yani insanların girmediği bölgeler. Tavuklar evcil hayvan olduğu için belirli bir yerle sınırlı. Oralarda kenelerin çok fazla dolaşacağı yer değil" dedi.


Tapar, asıl önemli olanın kenenin hayatını sürdürebilmesi için kan emecek bir canlı bulması olduğuna dikkat çekerek, "Yumurtadan çıkan kene yüksek bir yere (otların üzeri, yapraklara) çıkarak kan emecek canlı arar. O canlıyı bulup kanını emdikten sonra toprağa düşer ve yaklaşık 10 il 15 bin yumurta yapar. Bu yumurtalarda 7-8 binin açıldığı ve bu larvaların da yine yüksek bir yere çıkıp bir konakçı arar. Şimdi tavuk yerden kene topluyor olabilir. Ama aynı zamanda bir konakçı arayan keneler içinde ideal bir konakçıdır. Bir tavuk yediğinin bir kaç katı kene üretir. Yani kenenin yumurtadan çıktıktan sonra konakçı bulmaması gerekiyor. 3 gün içinde kan emecek bir canlı bulamazsa kene ölüyor. Kuşlar için ise tablo böyle değil. Onlar kene toplama açısından biraz daha faydalı. Çünkü sürekli yerde dolaşan bir canlı olmadığı için çok fazla konakçı rolü oynamaya bilir. O nedenle tavuk varlığının azalması ile kenelerin çoğaldığı teorisine katılmıyorum" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 16:49:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?