3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

TGTV Meclisin kararına saygılı

 Türkiye’nin 110 sivil toplum kuruluşu ve bunlara bağlı 750’den fazla şubesiyle Türkiye’nin en büyük çatı kuruluşlarından biri olan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Feshane Kültür Merkezi’nde bir basın açıklaması yaparak, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak görüşlerini kamuoyuyla paylaştı .

Tokatlı işadamlarından Reşiad Başkan Yard. ve Hekimler Birliği Vakfı temsilcisi Dr.Hasan Avşar’ında hazır bulunduğu toplantıda ortak bir açıklama yapıldı . Açıklamada “ Bazı odakların ülkemizin demokratik, ekonomik ve sosyal kazanımlarını tehlikeye düşürecek şekilde darbe çığırtkanlığı yapmaları ülke menfaatlerine zarar vermektedir.” denilirken “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin alacağı kararı saygıyla karşılıyoruz.” ifadesi de vurgulandı. 

TGTV temsilcisi programı baştan sona takip ederek, birçok yabancı kuruluş temsilcisiyle temaslarda bulundu. Programda TGTV’nin çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Basın Toplantısına Birçok Gönüllü Kuruluş Temsilcisi Katıldı.
Basın Açıklamasında hazır bulunanlar :
1- Dr. Hasan Avşar (TGTV icra kurulu Üyesi - Hekimler Birliği Vakfı)
2- Dr. Ömer Bolat (MÜSİAD Genel Bşk)
3- Av. Necati Ceylan (TGTV Bşk Yrd - Hukukçular Derneği)
4- Rıfat Besçeli (TGTV Yönetim Kurulu Üyesi - İş Dünyası Vakfı)
5- Ahmet Şişman (TGTV Bşk Yrd - Ensar Vakfı)
6- Murat Kalsın (Mimar ve Mühendisler Grubu Bşk)
7- Ali Kurt (TGTV Yönetim Kurulu Üyesi - Hayrat Vakfı)
8- Mustafa Koca (ASKON Genel Bşk)
9- Necmi Sadıkoğlu (TGTV Bşk)
10- Hasan Hafızoğlu (TGTV Yönetim Kurulu Üyesi - Akabe Vakfı)
11- Av. Bülent Yıldırım (İHH Genel Bşk)
12- Fermani Altun (TGTV Yönetim Kurulu Üyesi - Dünya Ehli Beyt Vakfı Bşk)
13- Sami Sorgun (TGTV Yönetim Kurulu Üyesi - Ribat Eğitim Vakfı Bşk)
14- M. Fatih Yavaş (TGTV Yönetim Kurulu Üyesi - Safa Vakfı Genel Bşk)
15- Av. Mehmet Okyay (TGTV Yönetim Kurulu Üyesi - İhlas Vakfı Bşk)
16- A. Selim Köroğlu (Genç İşadamları Vakfı Bşk Yrd)
17- Muhittin Ağırman (TGTV Yönetim Kurulu Üyesi - Genç İşadamları Vakfı Bşk)
TGTV Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu aşağıdaki basın açıklamasını yaptı.

110 sivil toplum kuruluşu ve bunlara bağlı 750’den fazla şubesiyle Türkiye’nin en büyük çatı kuruluşlarından biri olan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) olarak cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
Cumhurbaşkanın hangi usulle seçileceğini Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bundan önceki üç cumhurbaşkanımız Merhum Turgut Özal, Sayın Süleyman Demirel ve Sayın Ahmet Necdet Sezer de bu Anayasa’nın hükümlerine göre seçilmiştir. Şu anda yapılan tartışmalar, çıkartılan gerginlikler suni ve ideolojik amaçlıdır. Mevcut Anayasaya ve milletin iradesine aykırıdır.
Demokratik hukuk devletinde önemli olan milli iradenin egemenliğidir. Devletin olmazsa olmaz ana unsuru millettir. Herkes milletin iradesine ve hukuka saygılı olmak zorundadır.
HUKUK, İDEOLOJİYE VE POLİTİK GÖRÜŞLERE KURBAN EDİLMEMELİDİR.
Anayasanın 96 ncı maddesi açık olup başka bir hüküm bulunmadığı takdirde toplantı nisabı 184 olarak belirlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı seçimi için Anayasa ayrıca bir toplantı nisabı öngörmemiştir. Toplantı nisabı ile ilgili olarak 367 sayısının gerekliliğini ileri sürmek dayatma ve zorlamadır. Bu yorumla Cumhurbaşkanın seçilmesi imkansız hale getirilmeye çalışılmaktadır. Oysa 12 Eylül öncesinde uzun süre cumhurbaşkanı seçilememesinin ortaya çıkardığı krizin tekrar yaşanmaması için 1982 Anayasası seçimi kolaylaştıracak hükümler getirmiştir.
NASIL BİR CUMHURBAŞKANI?
Seçme ve seçilme hakkına sahip 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim görmüş her Türk vatandaşı başka bir şart aranmaksızın aday olabilir veya gösterilebilir. Adaylardan kimin cumhurbaşkanı olacağına Türkiye Büyük Millet Meclisi karar verir. İçte ve dışta ülkemizi hakkıyla temsil edecek, kucaklayıcı, milletin değerleriyle barışık bir cumhurbaşkanının seçileceğine inancımız tamdır.
Bazı odakların ülkemizin demokratik, ekonomik ve sosyal kazanımlarını tehlikeye düşürecek şekilde darbe çığırtkanlığı yapmaları ülke menfaatlerine zarar vermektedir. Hukuka aykırı bir şekilde halkı tahrik edecek beyanlarla, çağrılarla, sokak gösterileriyle cumhurbaşkanı seçilmez.
TBMM’NİN ALACAĞI KARARI SAYGIYLA KARŞILIYORUZ
Herkes anayasa ve yasalarda belirlenen şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin alacağı karara saygı duymalıdır.
Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı ve üye kuruluşları olarak demokratik süreci destekliyor, hukuki sürecin zarar görmeden işletilmesini istiyoruz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin alacağı kararı saygıyla karşılıyoruz” dedi .

İsmail AVŞAR
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2007 Salı 09:08:17
Güncelleme :17 Nisan 2007 Salı 15:04:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murafet özdemir desiad baskani IP: 87.178.120.xxx Tarih : 20.04.2007 00:29:20
SAYIN DR HASAN AVSAR BEYE VE KATILIMCILARA TESEKKÜR EDERIM BIZLERDE TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISININ ALACAGI KARARA BIZLERDE SAYGILIYIZ: DR HASAN AVSAR BIR HEMSERIM OLDUGU ICIN GURUR DUYUYORUM RESADIYE SELEMEN YAYLASI GÜRES AGASI MURAFET ÖZDEMIR