3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

'Tokat, kene olayını aştı'

Tokat İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Uçar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Betül öğretmenin keneden ölmediğini açıkladı.

Tokat'ın Sulusaray ilçesi Dutluca beldesi Sadık Bezer İlköğretim Okulu'nda usta öğretici olarak çalışan çocuk gelişimi öğretmeni 21 yaşındaki Betül Kurt, kene ısırmasına bağlı KKKA hastalığı belirtileriyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Uçar, Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'nde yapılan kan tahlillerinin negatif çıktığını belirterek, "Sulusaray ilçemizden Betül Kurt isimli öğretmenin ölüm sebebinin keneden olmadığı belirlendi. Kadın hastalığı olduğu ortaya çıktı. Zile ilçemizden hayatını kaybeden bir vatandaşımız var. Onun sonucunu da bekliyoruz. Yine Tokat Yağmurlu beldesinden biri, hastanemize geliyor. Aynı gün Sivas'a sevk ediliyor. Sivas'ta artık neden öldüğü belli olmamak kaydı ile hayatını kaybediyor. Yine biz, ön tanı olarak diğer teşhislerin içerisine kene olayı varmış gibi tedaviye alıyoruz. Ölüm sebebinin keneden olduğu meçhul. Hıfzısıhha'dan gelen sonuçlara göre ölüm sebebi açıklanacak" dedi.

Hastaneye gelen vakalarda kene olgusunun göz ardı edilmemesi için o şüpheyle takibe alındığını belirten Uçar, "Tokat'ta 2002 yılında KKKA hastalığı konusunda önemli mesafe alındı. 'Kene var' diye vatandaşın dağa taşa gitmemesi söz konusu değil. Yaz mevsiminde vatandaşlarımız hastaneye mide ağrısı, baş ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu şikayetiyle gelse de kene varmış gibi düşünerek o konuda teşhislerimizi yoğunlaştırıyoruz. İlerleme görülürse hasta Sivas'a gönderiliyor. Bu nedenle kan tahlil sonuçları gelmeden 'KKKA hastasıdır' diyemiyoruz. Aşırı derece ısırık vakası yoğunluğu yok. Gelenlerin çoğu arı mı ısırdı, böcek mi diye şüpheyle geliyor. Tokat, kene olayını aşmış durumda" diye konuştu.

Tokat'ta kene olayında son merhalenin yaşandığını kaydeden Uçar, konuşmasına şöyle devam etti: "İlimizde ilk çıktığı yıllara göre kene korkusu yok. Halkımız bu konuda bilinçli ve nasıl müdahale edileceğini biliyor. Milletin abarttığı gibi 'Tokat'ta kene olayı' diye bir şeyi kabul etmiyorum. Ben bile araziye çıktığımda, yaylalarda böyle bir şeyle karşılaşmadım. İnsanlar tedbirli olduğu için tehlikeyi yenmiş oluyor. Yolda giderken bir mayın döşenmiştir. Ne bileceksin mayının döşendiğini. Ama olabilir diye bunun önlemini almak lazım."

KKKA şüphesiyle hayatını kaybedenlerin defni konusunda yetkililerin aileleri bilgilendirdiğini de belirten Uçar, defin işlemi konusunda gerekli önlemlere uyulması gerektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 16:05:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?