7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Tokat: Vakıflar Genel Müdürü Beyazıt: 'vakıf malları işgal altında'

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, göreve başladığı zamanda Türkiye'de 9 bin 483 tane vakıflara kayıtlı eser olduğunu ifade ederek, "Şuanda yapmış olduğumuz çalışmayla vakıflara kayıtlı eser sayısı 18 bin 200'e çıkmıştır. Benim tahminim bu sayı 30 binlere ulaşır. Bunlar yıkılmamış tarihi eserler, biz bu anlamda göreve başlar başlamaz çok değişik büyük projeler başlattık. Bunlardan birinci tarihi esrelerin tamamını onarmamız lazım, hala bunların yok olmasını engellememiz lazım. Buradan Tokat'tan müjdeyi vermek istiyorum ne kadar han, hamam, kervansaray varsa bunların tamamının ihale dosyaları hazırlanmıştır. İnşallah bir sene içersinde bunların hepsinin mutlaka onarımları yapılmış olmasıdır. Bu onarımları cebimizden para çıkmadan müteşebbislere yaptıracağız. Bu şekilde tarihimizin yok olmasını engellemiş olacağız" diye konuştu.


İkinci büyük projenin gayri menkullerin tespiti olduğunu ifade eden Beyazıt, bir çok vakıf arazisinin işgal altında olduğunu belirterek, "Mesela Kıbrıs'ın 666 kat büyüklüğünde alan 220 milyon metrekarelik alan hiç kira ödenmeden bizim yerlerimiz işgal altında, bu kelimeyi bilinçli olarak kullanıyorum. Vakıf arazilerinden yaralanıyorlar ama kira ödemiyorlar. Bununla ilgili de yasal mücadeleyi başlattık. Gayri menkul envanter ihalesine çıktık. Şuanda o ihale başladı, hizmet satın alması başlattık. Türkiye genelinde ne kadar gayri menkulümüz varsa, arsamız, binamız, zeytini ağacımız varsa, neyimiz varsa hepsini santimetrekare hata olmaksızın hem hala hazır durumlarını, hem tapu bilgilerini hem fili durumlarını imar durumlarını, hepsini bilgisayarda bunları göreceğiz. İnternette bunları değerlendireceğiz. Herkes de bunu değerlendirecek o boğazda hangi ünlüler, hangi yalılarda bedava oturuyormuş bunalar açığa çıkacak" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin tarihi eserlerine gerektiği gibi sahip çıkamadığını ve tarihi eserlerin büyük bölümünün yurt dışına kaçırıldığını anlatan Beyazıt, buna artık izin vermeyeceklerini vurgulayarak, "Adım adım takip edeceğiz. Bunu nasıl yapacağız, kaçakçılık bürosu kurduk. Bilgisayara burayı bağladık müzayedeleri takip ediyoruz, o eserin Türk eseri olduğunu tespit ediyoruz. Selçuklu eseri veya Osmanlı eseri olduğunu tespit ediyoruz. Çalınan eserlerin resmini göndererek interpol, dış işleri kanalı ile daha esler yerinde satılmadan aynı zanda müdahale ediyoruz. Ayrıca tüm tarihi eserlere alarm ve güvenlik sistemleri yerleştirilecek" dedi.

Beyazıt, yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerle ilgili takiplerinin sürdüğünü belirterek, Önümüzdeki günlerde yurt dışında bulunan bazı tarihi eserlerin Türkiye'ye getirilmesi çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Vakıflar Bölge Müdürü Murat Saraçoğlu ve beraberindekilerle öğretmen evinde yapılan basın toplantısının ardından Tokat'ta halen restorasyon çalışmaları devam eden tarihi mekanlarda incelemelerde bulundu. Beyazıt, Halef Sultan Türbesi'nde yapılan çalışmaları yakından incelerken, işçilerle de bir süre sohbet etti. Beyazıt, duvar yapımında çalışan işçilere yardım ederek kürekle duvara beton attı.

iha-tokat
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2004 Cumartesi 13:52:44
Güncelleme :30 Ağustos 2004 Pazartesi 13:25:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?