7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Tokat:Av sezonunu açıldı

2004-2005 av sezonunu, Tokat-Sivas yolu Batmantaş Köyü ayrımı 5. kilometresinde düzenlenen törenle, doğaya 300 adet keklik bırakılarak açıldı. Törene, Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, AK Parti Tokat Milletvekili İbrahim Çakmak, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Bünyamin Karaca, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalçınkaya, Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek ve avcılar katıldı.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalçınkaya, törende yaptığı konuşmasında, eğitimli avcıların aslında doğanın asıl dostları olduğunu söyledi. Yalçınkaya, "Eğitimsiz, çevreyi ve doğaya zarar veren avcıları bunlardan ayırmak lazım. Türkiye öyle bir ülke ki, üzerinde yaşadığı zenginliklerin, güzelliklerinin farkında değil. Nedenini sorarsızınız, sadece ufak bir karşılaştırma ile bunu vermemiz mümkün. 20 Avrupa Birliği ülkesinde var olan bitki türü sayısı 12 bin, ülkemizde var olan bitki türü sayısı (tek bir ülke) 10 bin. Yani sadece ülkemizde 10 bin bitki türü var. Hayvan türü sayısı Avrupa Birliği ülkelerinde 60 bin, bizde 80 bin. Demek ki, biz Avrupa’dan da zenginiz. Kuşlar bile bu ülkenin öneminin farkında, neden mi? Dünyada 7 önemli kuş göç yolu var. Bunların ikisi Türkiye üzerinden geçiyor. Yani kuşlar bile bu ülkenin öneminin farkında. Belki de bizim bu güzelliklerimizin farkında olmamız lazım. Ancak bilinçsiz avcılar doğayı tahrip ederek, yaptığımız avlanmayla gelecek seneler beklediğimiz türleri bir daha bulamayabiliriz" dedi.


Türkiye’de hektar bazında yaban hayvanlarının yaşaması gereken miktarın tespit edildiğini açıklayan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalçınkaya, Türkiye’de hektar bazında olması gereken yabani hayvan sayısının 2.5 milyon olduğunu belirtti. Yalçınkaya, "Şu anda mevcut olan hayvan sayısı ise iki yüz elli bin. Demek ki, sayı durumundan son derece fakiriz. Bunu mutlaka takviye etmemiz lazım. Almanya’da sadece araçların çarparak yol güzergahlarında öldürdüğü yaban hayvan sayısı 250 bin. Bizde toplam yaşayan insan sayısı kadar. Bu çok ilginç bir rakamdır" diye konuştu.

"KAÇAK AVA MÜSAMAHA EDİLMEYECEK"
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Bünyamin Karaca ise av ruhsatı harcının 120 milyon liradan kanun değişikliği ile 55 milyon liraya indiğini belirtti. Karaca, yeni av sezonunun avcılarımıza hayırlı olması temennisinde bulunurken, kaçak avcılığa kesinlikle müsaade edilmeyeceğinin vurguladı. Karaca, şöyle konuştu:
"Yalnız avcılarımızdan bir ricamız var. Av komisyonun belirlediği miktarda avlanın. Kaçak avcılık lütfen yapmayın. Hep birlikte üreterek, doğayı birlikte koruyacağız. Teşkilatımı da uyarıyorum, kesinliklede kaçak avcılığa müsaade etmeyin."
Yapılan konuşmaların ardından 2004-2005 yılı av sezonu açılışında Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, AK Parti Tokat Milletvekili İbrahim Çakmak, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Bünyamin Karaca, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalçınkaya ve Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, birlikte doğaya sembolik olarak keklik saldı.
Havaya atılan kekliklerden birisi uçamayarak atıldığı yere tekrar düştü. 300 adet kekliğin ise doğaya alıştırılarak önümüzdeki günlerde bırakılacağı bildirildi. Eylül ayı sonuna kadar Tokat’tan doğaya bin 200 adet keklik salınması planlanıyor.

TOKAT (İHA) -
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2004 Pazar 00:00:08
Güncelleme :8 Ağustos 2004 Pazar 12:02:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?