2
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Tokat domatesi Antalya'ya rakip

Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Turhal İlçesi’ne bağlı Kat Kasabası’nda çiftçilerle domates üretimi konusunda istişare toplantısı yaptı.

Kat Kasabası Belediye Düğün Salonu’nda Yaş Sebze ve Meyve Üreticiler Derneği tarafından domates üretimi ve domateste yaşanan sorunlar konusunda yapılan toplantıda konuşan Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, 2004 yılında Tokat’ta 500 bin ton domates dekoltesi gerçekleştiğini ve 115 milyon YTL’lik sıcak para girdiğini ifade ederek, "Tokat’ta ve dış piyasada Tokat domatesi pazarlarda verimi, kalite olarak sevk edilmiş durumdadır. Yine damla sulama, meyve fidanı alımı, yem bitkileri, silaj makinesi ve seracılıkta önemli çalışmalar gerçekleştirmiş durumdayız. Önümüzdeki haftalarda sera dağıtımı töreni Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirilecek ve 5 trilyon liralık bir yatırım gerçekleştirilmiştir" dedi.

Yaş Sebze ve Meyve Üreticiler Derneği Başkanı Mustafa Uzamış da, Tokat’ta tohum çeşidinin düşürülmesi ile birlikte kaliteli ürünün yakalandığını belirterek, "İlimiz sebze ve meyve yetiştiriciliğinde 5 ilin arasındadır. Bölgemizde yetişen sebze ve meyveler Tokat adıyla özdeşlemiştir. Tokat Domatesi Türkiye’nin her yerinde aranan domates haline gelmiştir" diye konuştu.

Son olarak konuşan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, kötü malı artık kimsenin almadığını ifade ederek, "Onun için hepimizin birbirine ihtiyacı var. Şu güzelim topraklarda kaliteli üretim yaptırmak istemeyen millete düşmandır. Denenmişi denemeye gerek yok. Geçen sene tohumun içerisine kattılar, kendileri kaybettiler. Ama çiftçi kazandı, bir daha o kişiyi kapısına uğratmamak suretiyle kazandı. Biraz seçici olmak gibi bir keyfiyetimiz var bunu önce çiftçiler olarak sizler kullanacaksınız" dedi.

Çitçileri tohum alımı konusunda uyaran Vali Nasuhbeyoğlu, "Kahvehaneler de satılan tohumları kesinlikle almayın. Bakın 40 tane çeşitten 5’e düştü. Yolumuza devam edeceğiz. Bir marka olmak istiyorsanız Tokat’ta bu sayının dışına çıkmamamız lazım. Diğerleri de gitsin başka yerlerde nasibini bulsun. İsteyen istediğini üretsin ama kesinlikle Tokat’ın üretim kalitesini düşürmeyelim bu hepimizin görevi. Sizlere zarar verecek oluşumların biz karşısında olacağız, ama sizde en güzel şekilde üretin pazarlama içinde biz bütün illerle 2 yıldır yarışıyoruz, bu sene içinde yazışma yapacağız. Bu gemiyi batırmadan kesinlikle bir limandan bir limana götüreceğiz. Sizlerin ürettiği kaliteli ürünler pazarda yok satıyor. 2 yılda aranan bir ürün haline sizler getirdiniz" şeklinde konuştu.

Turhal İlçesi’ne bağlı Kat Kasabasında yapılan toplantıya Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Turhal Kaymakamı Saadettin Yücel, Ziraat Odaları Birlik Başkanı Ahmet Dökülen, Yaş Sebze ve Meyve Üreticiler Derneği Başkanı Mustafa Uzamış, Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, daire müdürleri ve çiftçiler katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 17:49:13
Güncelleme :15 Nisan 2005 Cuma 14:38:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?