7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Tokat GOPÜ Senatosu: YÖK tasarısı geri çekilsin

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Senatosu, hükümetin Meclis'e sunduğu 11 maddelik yasa teklifini geri çekmesini ve üniversitelerin her türlü siyasal zorlamalardan uzak tutulmasını beklediklerini açıkladı.
GOPÜ Senatosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, üniversite giriş sınavlarına kısa bir süre kala, katsayıların siyasi irade tarafından değiştirilmek istenmesinin, bilimsel ve eğitimsel gerçeklerin gözden kaçtığı veya dikkate dahi alınmadığının bir göstergesi olduğunu ifade edildi. Açıklamada, "Siyasi iradenin yeni bir Yüksek Öğretim Yasası hazırlaması veya yüksek öğretim sisteminin yeniden düzenlenmesi başka, yüksek öğretimin nasıl işleyeceğine ilişkin siyasal tasarrufta bulunması ise daha başka bir konudur. Bu ikisi karıştırılmamalıdır. Siyasi irade, yasaları çıkarır ve ülkenin ihtiyaç duyduğu insan gücünü belirler. Ancak bu insanların ne tür niteliklerle donatılacağı, bunun nasıl yapılacağı bilimsel eğitimin konusudur ve üniversiteler bu amacı gerçekleştirmek için vardır. Siyasi iradenin görevi belirlediği üst düzey insan gücü ihtiyacının yetiştirilmesinde, temel görevi bu olan üniversitelere, görevlerinin başarılması için gerekli idari, akademik mali ve bilimsel özerlik sağlayacak yasal düzenlemeleri yapmak ve gerekli desteği vermektir. Bunun dışında siyasi iradenin, üniversitelerle ilgili her tasarrufu üniversiteye hükümetine istediğinin bir ifadesinden başka bir şey olamaz" denildi.
GOPÜ Senatosu tarafından yapılan açıklamada ayrıca, hangi okul mezununa hangi tercihi yapacağı, hangi katsayının uygulanacağı, hangi fakültenin hangi alt yapıya sahip öğrenci kabul edeceği, yardımcı doçentliğe, doçentliğe ve profesörlüğe nasıl yükseltileceği gibi konuların tamamen bilimsel konular olduğu, siyasi iradenin buna karışmasının Avrupa Birliği yolundaki ülkemizin önüne konuşacak en büyük demokrasi ayıbı olacağı ileri sürüldü.
NURHAN İÇMEZ - TOKAT (İHA)
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2004 Salı 12:43:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?