3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Tokat Havaalanı'na ILS kurulamıyor

Tokat Havaalanı'nda, uçakların kapalı havalarda piste inişinde yardımcı olan Aletle İniş Sistemi'nin (ILS) coğrafi konum nedeniyle kurulamadığı bildirildi.

Isparta'da 57 kişinin ölümü ile sonuçlanan uçak kazasıyla gündeme gelen ILS Sistemi Türkiye'de 38 havalimanından 20 tanesinde bulunmuyor. Uçağın kapalı havalarda inişini sağlayan Instrument Landing System) aletli iniş olarak adlandırılan sistemi yaklaşık 200 metre görüş mesafesinde uçakların havaalanının inip kalkabilmesine imkan tanıyor.

Sistem, piste 40 kilometre mesafeden itibaren yatay ve düşey olarak uçağa kılavuzluk görevi yapıp, piste otomatik olarak inişi sağlıyor. ILS cihaz olmayan havaalanında ise uçağın piste iniş yapabilmesi için, minimum 2 bin metre pist görüş mesafesi gerekiyor.

Tokat Havaalanı'nda ise ILS sistemi bulunmadığını ifade eden Atlasjet Havayolları Tokat Bölge Müdürü Adnan İkikat, konuyla ilgili aldığı bilgilere göre Tokat Havaalanı'na ILS'nin kurulma şansı olmadığını kaydetti. İkikat, Türkiye'de topoğrafik yapı bakımında 6 havaalanının ILS'den mahrum olduğunun bildirildiğine dikkat çekerek, "İlimizde bu kategori içerisinde. Büyük şansımız uçak saatlerinin ayarlanmış olması. Daha önceden erken saatlerde uçak iniş yaptığı sırada dezavantaj olarak sorun yaşıyorduk. Sisin dağılma saatinin 12.00-13.00 civarında olduğunu düşünülerek yaklaşık 1 sene önce uçuş saatleri değiştirildi. 6 Kasım 2006 tarihinden bugüne kadar hava şartlarından dolayı 7 iptalimizden 3'ü sisle alakalı. VOR cihazı konusu ise gündemde. Bu işler sırasıyla mı oluyor tam bilemiyoruz. Fakat o konuda çalışma olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Havaalanına yakın olan ve uçağın iniş veya kalkışında sorun olabileceği iddia edilen cami minaresi nedeniyle rotanın değiştiğini ifade eden İkikat, "Minarenin üzerine ışıklı sistem konuldu ve rota değiştirildi. Uçağın iniş veya kalkışında farklı rota izleniyor" diye konuştu.

Havaalanında yaşanan olumsuz hava şartları nedeni ile yapılan iptaller sırasında uçağın Ankara'ya değil de Sivas'a inmesi yönündeki taleplere cevap veren İkikat konuşmasına şöyle devam etti: "Uçak firmasının herhangi bir havaalanına iniş yapabilmesi için o havaalanı ile sözleşme yaparak bir bedel ödemesi yapması lazım. Bir yıl içerisinde '3-5 defa bir havaalanına iniş yapacağım' diye bedel ödemesi hiç ekonomik olmayan durum. O nedenle Tokat'a inemeyen uçak, Ankara Havaalanı'na yöneliyor. Bu tür iptallerde ücretlerini iade ediyoruz veya ileri ki bir güne tekrar bilet veriyoruz. Ankara'ya inen yolcunun ise Tokat'a dönüş otobüs ücretini karşılıyoruz. Şuan Tokat Havaalanı'nda yolcu sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde. Mevsimsel olarak düşüş var ama uçak kazası ile ilgili olduğunu düşünmüyorum."

iha
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 16:20:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?