6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Tokat kalesi restore ediliyor

Tokat Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdurrahman Akyüz, Tokat kalesinin restore edileceğini açıkladı.

Tokat Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdurrahman Akyüz, tarihi Tokat Kalesi'nin restore edileceğini bildirdi. Abdurrahman Akyüz, Tokat'ın sembolü olan tarihi Tokat Kalesi'nin restorasyonunun çok önemli olduğunu vurguladı.Akyüz, "Bu restorasyon çalışması kalemizin turizme kazandırılması açısından önemli. İnsanların oraya çıkması ve Tokat'ın güzelliğini seyretmesi açısından çok çok önemli" dedi.

Tarihi kalenin restorasyonu için proje ihalesini yaptıklarını ifade eden Akyüz, "Fakat tarihi eserlerde onarımlar bir inşaat yapma gibi değil" dedi. Çalışma kapsamında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Milletvekili Şükrü Ayalan'ın büyük katkısı olduğunu ifade eden Akyüz, "Bakanlıkla yazışmaların bitmesinin ardından inşallah 2008 yılı içerisinde yapım ihalesi yapılacak, ondan sonra restorasyon çalışmasına başlayacağız, 2009 yılı içerisindede biteceğini ümit ediyoruz. Bu bizi çok heyecanlandıran bir çalışma olacak"diye konuştu.

Tokat Kalesi'nin güzel bir manzaraya sahip olduğunu belirten Akyüz,"Tokat'ta bir laf vardır, Tokat'ın Kalesi'ne çıkan Tokat'ı terk edemez. Tokat'ın güzelliğine, yeşilliğine kaleden bakanlar bir daha Tokat'ı terk edemiyorlar. Biz o güzellikleri, kaleyi de güzelleştirerek herkesin görmesini temin edeceğiz. Bu proje, büyük bir proje" dedi. Tokat Kalesi'nin daha önceki dönemlerde de restorasyonunun yapılması içinçalışmalar yapıldığını ancak önceki dönemlerde ödenek sıkıntısı yaşandığını kaydeden Akyüz, bu dönemlerde kalede çok sınırlı bir onarım çalışmasının olduğunu ifade etti.

TOKAT KALESİ

Tokat Kalesi, şehrin ortasına yakın bir yerde dik ve sarp kayalar üzerine kurulu bulunuyor. İl merkezinin kuzeybatısında, yöreye hakim bir yükseklikte, kayalıkalanda yer alan kalenin yapım tarihi, kesin olarak bilinmemekte. Bununla berabermilattan sonra 5-6. yüzyıllarda bu kalenin bilindiği kaynaklarda yer almakta.Bu dönemde kalenin Eudoksia veya Dokeia olarak tanındığı, Danişmentli Melik Ahmet Gazi tarafından 1074 yılında ele geçirilen kalenin, daha sonraSelçuklu ve Osmanlı egemenliğine girdiği belirtiliyor. Osmanlı tarihçileri bukaleden birinci derecede "müstahkem mevki" olarak söz ediyorlar. Timur ve Şahİsmail'in akınları sırasında bu kalenin ele geçirilemediği kaydediliyor.

AA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 17:29:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?