30
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Tokat kiraz üretiminde iddialı

Türkiye'de kiraz üretiminde söz sahibi olmaya hazırlanan Tokat'ta, bu yıl kiraz üretimin 6 bin ton civarında olması bekleniyor.


İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak, Türkiye'de kiraz üretiminin iddialı olmayı arzu ettiklerini kaydetti. Tokat'ın Türkiye'de şuan kiraz talebinin yüzde 2'sini karşıladığını ifade eden Kavak, bu oranı yüzde 10'a çıkarma arzusunda olduklarını söyledi. Tokat'ta 2002 yılında 3 bin ton olan kiraz üretiminin bu sene 6 bin ton civarında olmasını beklediklerini belirten Kavak, "Kuşkusuz bu artışta ihracata uygun yüksek verimli çeliklerle bahçe tesis etmenin çok önemli bir rolü var. Biz önümüzdeki 5 yıllık süreçte kiraz üretimimiz daha da artırarak Türkiye kiraz üretiminin en az yüzde 10'unu üretmeyi hedefliyoruz. Şuan ihracatçılarımız kiraz alımı için Tokat'a yoğun bir talep gösteriyor. Direk ihracat olmasa da Tokat'tan kasalarla üreticiden kiraz alan firmalar diğer illerde ambalajlama yaparak ihracata uygun hale getirerek pazarlıyor. Şuan ki fiyatlardan üreticimiz memnun" dedi.


Tarım sigortasının önemine değinerek çiftçileri duyarlı olmaya davet eden Kavak, "Tarım sektörü biliyorsunuz doğal koşullarla karşı karşıya. Bu anlamda çiftçilerimizin ürünlerini mutla sigortalatmalarını istiyorum. Çünkü artık ürününü sigortalatmayan üreticiye herhangi bir doğal olayda yardım yapılamıyor. Bu açıdan zarar görmemeleri için ürünlerini sigortalattırarak her türlü doğal afetten korunmalarını öneriyorum" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 15:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?