2
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Tokat sahipsiz değil

Tokat’ta her geçen gün daha da kötüye giden ekonomik gelişmelere ’dur’ demek için bir araya gelen sivil toplum örgütleri, ’Tokat Sahipsiz Değildir" adlı bir toplantı düzenleyerek kentin geleceğini masaya yatırdı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez İlçe Teşkilatı tarafından organize edilen toplantıya, Devlet Eski Bakanı Dr. Reşat Doğru, MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hanefi Çelik, Tokat Belediyesi Eski Başkanı Nizamettin Aydın, Turhal Belediyesi Eski Başkanı Duran Evren, Tek Gıda-İş Sendikası Şube Başkanı Bahattin Öztaş, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şerafettin Akbay, Belediye-İş Sendikası Şube Başkanı İsmail Duman, Ziraat Odası Şube Başkanı Ahmet Dökülen, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Muharrem Erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Devlet Eski Bakanı Dr. Reşat Doğru, divan başkanı olarak katıldığı toplantıda, sivil toplum örgütü temsilcileri TEKEL’in özelleştirilmesi ve ülke gündemindeki konulara değindi.
Açılış konuşmasını yapan MHP Merkez İlçe Başkanı Mehmet Bekçi, Tokat’ta fabrikaların bir bir kapandığını ifade ederek, "Organize sanayide fabrika bacaları tütmüyor. Bacalar tütmezken, Tokat bir tarım şehri iken elimdekileri kaybetmemiz sosyal dengenin bozulması demek. Sigara fabrikasının gitmeyeceği faaliyetini devam ettireceği söyleniyor. Tokat’ın gerek ulaşım, gerek sosyal yönü nedeniyle özel sektörün TEKEL’i alacak işletmenin burada yatırım yapmayacağı açık görünüyor" dedi.

Tek Gıda-İş Sendikası Şube Başkanı Bahattin Öztaş, Tokat’ta gördüğü kadarıyla bir çok kesimin temsilcisi olduğunu, buraya katılanları tekbir ettiğini, özel sektörün, sadece karşısındaki TEKEL gibi dev bir sektörü kapatmak istediğini vurguladı. Öztaş, "Tokat’ın TEKEL Sigara Fabrikası’na sahip çıkması, geleceğine sahip çıkmasıdır. Bunun sosyal boyutu fabrika kapatılırsa eşlerimizi ve çocuklarımızı sokakta gezdiremeyecek duruma düşeriz" diye konuştu.
TEKEL’in özelleştirilmesi aşamasında blok satışa karşı olduklarını ifade eden MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hanefi Çelik, "Üç tane sigara piyasasına hakim olan dünya tekeli Türkiye tekeline sahip olacak. Ondan sonra da buradaki işçiler perişan buradaki esnaf perişan, buradaki çiftçi de perişan olacak. Onun için buna şiddetle karşıyız. Bu özelleştirme illa ki yapılacaksa bunun tek tek yapılamasında fayda görüyorum" dedi.

Tokat Belediyesi Eski Başkanı Nizamettin Aydın, konunun aslında Tokat Sigara Fabrikası olmadığını ülke meselesi olduğunu ifade ederek, "Tokat Sigara Fabrikası kayıp gitmiyor, ayağımızın altından ülke topraklarının tamamı gidiyor. Keşke biz bu altı sigara fabrikasının satılmasıyla kurtulsaydık. Ben ona razıydım. Bir vermeye başladınız mı sonu gelinceye kadar alırlar, birlik ve beraberliğimizi kaybettik. Bir söz vardır, ’kendisini koruyamayan tekkeyi sel götürsün’ diye, hiçbir milleti başka bir millet kurtarmamıştır. Olaylardan ders çıkarmamak yeni belalara davetiye çıkarıyor. Halka rağmen hiçbir şey yapılamaz. Yapılıyorsa o halk bunu hak etmiştir. Bu acı gerçeği hepimiz kendi nefsimizde duymak mecburiyetindeyiz" şeklinde konuştu.
TEKEL’in özelleştirilmesi ile tütün çiftçisinin yok olacağını ifade eden Turhal Belediye Eski Başkanı Duran Evren, "Siz tarımı yok ediyorsunuz. Türk çiftçisini yok ediyorsunuz. Bir Avrupa Birliği sevdası tutturduk gidiyoruz. AB, IMF baskısı ile sattır şu fabrikaları diyor. IMF zorluyor niye özelleştirmiyor, satmıyorsun diye. Halkın büyük desteğini alan yönetim halka gitmeden halka danışmadan milletin bu değerlerini satıyor" dedi.

TEKEL’in özelleştirilmemesi için defalarca eylem yaptıklarını ve esnafın, vatandaşın buna sadece izleyici olarak kaldığını belirten Sigara Fabrikası çalışanı Ali Bacaksızoğlu, Niksar Ayvaz Suyu, Konektaş’ın kapandığını ve askeriyenin de Tokat’tan gideceğini belirterek şöyle konuştu:
"Bu elimizdekiler gittikten sonra bizler ne yapacağız, ben ne yapacağım. Bunlar basit görünüyor ama teröristlik mi, soygunculuk mu yapacağım? Bizim bir sloganımız var TEKEL Vatandır TEKEL satılmaz. Yapılmak istenen şey Türkiye’yi askeri bakımından ele geçiremeyen milletler ekonomik bakımdan ele geçirip sömürge haline getirmektir."

MHP İl Başkan Yardımcısı Mehmet Aktürk, Tokat Sigara Fabrikası’nın Tokat Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tüm yatırımların sigortalı işçilerden daha fazla işçiye sahip olduğunu belirterek, "Tokat TEKEL Sigara Fabrikası’nı elimizde kalan son kale olarak değerlendiriyoruz. Biz sigara fabrikasına şuanki arkadaşlarımız için değil, gelecek nesillerimiz için sahip çıkmak zorundayız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2005 Çarşamba 17:43:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?