3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Toprak ve su kaynakları araştırması

O köy bizim köyümüz ekibi Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsünde Tokat Tema Vakfı gönüllüsü Süleyman ERKAN ’ın hazırlayıp sunduğu program çiftçinin can dostu, bilgi kaynağı, olmazsa olmazı olan Toprak ve Su Kaynakları araştırmaya gidip yaptığı işleri öğrenme bilgi alma ve çiftçilere tanıtmaya çalıştı.


Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sebahattin ÇELİK ;1963 yılında , kazova yı temsil eden ovanın uygun yerinde ve İl merkezine 10 km mesafede kurulmuş.

Eskiden bu ova Tokat Turhal arasında sadece Söngüt köyü önünde kara ağaç dedikleri bir ağaç olup çırılçıplak olan bu ova Turhal’dan Tokat’ta, Tokat’tan Turhal’a giden yaya ve hayvan araçları bu ağacın altında gölgelene bilir burada istirahat ederlermiş. Sağ sahil ve sol sahil sulama kanallarının gelmesi ve Araştırma Enstitüsünün kurulması ile Kazova hayat bulmuş, can bulmuş ve bugünün en teknoloji ve en modern çiftçileri oluşmuş tabii bunda en büyük pay Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsüne düşmüş. Tüm konularda araştırma yapıp insanları bilgilendirmiş bin dönüm arazisi üzerinde sebze ve meyvecilik yapmış çiftçilere örnek olmuş,toprak tahlilleri,kaliteli tohumluk sertifikalı meyve derken kazova va bu hale gelmiştir, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü türkiyede 10 ilde var bunlardan biri Tokat bu konuda çok şanslı bir ildir dedi.


Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdür yardımcı Mehmet DEMİR ; Araştırma öneminden bahsederek her şeyin çaresi ve tüm bilgilerin kaynağı Araştırmadır. Araştırma yapmadan hastalığın çaresi bulunmaz,Araştırma yapmadan dönüme 2 ton veren domates 20 tona çıkamaz,Araştırma yapmadan ülkeler gelişemez ,Araştırma yapmadan teknolojiden bahsedilemez bunun için Araştırma çok önemlidir ve bu önemli yerdede toprak ve su konularında araştırmalar yürütülüyor dedi. Ayrıca enginardan bahseden DEMİR insanların gıdalardan maksimum faydalanmaları gereklidir dedi.


Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsünde dört bölüm olup bölüm başkanları hidroloji ve meteoroloji konularını,toprak kaybı ve erozyon,mera çalışmaları,lizimetre,doğal arıtma,toprak analizi ve laboratuarından bahsedilen araştırmada son olarak tüm çiftçilere seslenerek bol gübre bol ürün değildir topraklarınızı çoraklaştırmadan ,çölleştirmeden, ve kendi verdiniz parayı da düşünerek, mutlaka toprak tahlili yaptırın dediler.
Program yapımcı ve sunucusu Süleyman ERKAN köy çalışmalarında bu konuları değineceğini burayı tanıyıp tanıtmadan memnun olduğunu bildirerek köy çalışmalarında teknik destek sözü alarak programı bitirdi.

MUSTAFA YARILAN
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 02:04:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?