30
Nisan
2024
Salı
TOKAT

Türbedeki taşlar şaşırtıyor

Niksar ilçesindeki Mühür Kesen Türbesi'nde bulunan "deniz yıldızı" motifli taşları, paleontologların incelemesi isteniyor.

İlçeye bağlı Direkli köyünün Efrekit mevkisinde bulunan türbedeki, üzerinde "deniz yıldızı" deseni bulunan irili ufaklı taşların nasıl oluştuğu ya da buraya nereden geldiği merak ediliyor.

Niksar Belediyesi Etüt Plan Proje Müdür Vekili Jeoloji Mühendisi Hüseyin Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, türbedeki taşların jeolojik bir oluşum olduğunu söyledi.

Jeolojinin çok geniş bir meslek disiplini bulunduğunu vurgulayan Şahin, bunun içinde yer alan paleontolojinin, fosilleri inceleyen bir bilim dalı olduğunu belirterek, şunları aktardı:

"Eski varlık bilimi anlamına gelen paleontoloji de, işte bu gördüğünüz fosillerin incelenmesi, yaşının tespiti ve buna bağlı olarak bölgenin jeolojisi ile bilgiler, bölgenin yaşına ilişkin geçirdiği jeolojik evreleri ilişkin yorumlamaların yer almasını sağladığı bir meslek disiplinidir. Burada görmüş olduğumuz yıldıza benzeyen, halk arasında mühür olarak tabir edilen bu fosiller, esasen yapısal olarak deniz yıldızı veya deniz yıldızı lalesi dediğimiz fosillerin yapısal özelliklerini taşımakta. ve deniz yıldızları ise 180 milyon ila 450 milyon yıl arasında değişen yaşlara sahip canlılardır. Dolayısıyla bölgenin jeolojik yaşına ilişkin bir takım verileri buradan çıkartmak mümkün. Denizel ortamda bu tür varlıkların çökelerek zaman içerisinde izler bıraktığı ve buna bağlı olarak da bugün bize o dönemde yaşadıkları jeolojik evreyi bir şifreyle, varlıklarıyla kanıtladıkları anlamına geliyor."

Şahin, deniz yıldızı varlıklarının yapısal özelliklerine benzese de, birtakım farklılıklar gözlediklerini, bu değişiklikleri fark etmek için iyi bir paleontoloğun bölgede çalışması gerektiğini ifade ederek, "Paleontologların ilgi çekeceği yeni bir tür olabileceği kanaatindeyim. Bu türün dünya literatürüne de kazandırılması açısından paleontologların bölgede çalışması bizi de memnun edecektir" diye konuştu.

Köy muhtarı Remzi Yiğit de, daha önce türbenin ziyaret edildiğini anımsatarak, "Mezarın üzerini temizlerlerdi, tertemiz, hiçbir şey kalmazdı. Üzerine de bir örtü örterlerdi mezarın. İki rekat namaz kılarlardı. Dileklerini dilerlerdi. Bazılarına bayağı bir mühür çıkarıyorlardı, bazılarına çıkmıyordu. Onu daha önceden gözlemlerdik" ifadelerini kullandı.

Mezarın çevresini definecilerin bozduğunu söyleyen Yiğit, türbede araştırma yapılmasını ve buranın yeniden düzenlenmesini istediklerini dile getirdi.

AA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2012 Çarşamba 17:54:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?