7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Turhal'da su baskını

Tokat'ın Turhal İlçesinde su seviyesinin yükselmesi sonucu Yeşilırmak ile Dazya deresinin buluştuğu yaklaşık 8 kilometrelik tarım arazisinde su baskını yaşandı.


Tokat'ta havaların ısınması ile birlikte yüksek kesimlerde eriyen kar, derelerde ve Yeşilırmak'ta su seviyesinin yükselmesine sebep oldu.

Taşkınlara karşı önlem alınırken, bazı ahırlar boşaltıldı. Turhal Belediyesi ekipleri bir taraftan taşkın olabilecek noktalarda dolgular yaparken, polis ise Amasya-Turhal karayolu üzerinde bulunan Dazya deresi köprüsünde nöbet tutmaya başladı. Ekiplerin çalışmalarını yerinde inceleyen Turhal Belediye Başkanı Ali Gözen, 2 sene önce yaşanan sel felaketini hatırlatarak, gerekli tedbirlerin alındığının altını çizdi. Başkan Gözen, "Yaşanan sel felaketinde ahırlar, evler ve altyapımız büyük oranda hasar görmüştü. Bu felaketlerden sonra devlet su işleri ile birlikte dere ıslah çalışmaları yaptık. Dazya ve Çivril derelerinde ıslah çalışması yapıldıktan sonra herhangi tehlike görünmüyor. Fakat Yeşilırmak ile Dazya çayının birleştiği noktadan itibaren ıslah çalışması yapılmadığı için o bölgedeki tarım arazilerinin tamamı şu anda sular altında. Bu da şunu gösteriyor ki, bu bölgelerde de acilen ıslah çalışması yapılması lazım. Aslında tehlike geçmiş değil. Çünkü birleşme noktasından itibaren 8-10 kilometrelik uzantıda Elalmış köyünün arazileri dahil, ekili alanları tamamı sular altında. Bugün yağmurun kısa süreli de olsa yağması, yüksek kesimlerdeki karların erimesini hızlandırdı. Bununla birlikte Almus barajındaki suyun bırakılması da buna eklenince bu baskınlar meydana geldi" dedi.


Başkan Gözen, acil ıslah çalışmaları veya baraj yapımı ile bu felaketleri mutlak suretle önleyeceğine dikkat çekerek, "Çünkü biz bu zararları çekmekten usandık, bu tür zararların telafi edilmesi mümkün olmuyor. 3 gündür belediye ve halk olarak ayaktayız. Halkımızın hayvanlarını ahırlardan boşalttık. Özellikle de bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızı uyararak evlerini boşaltmalarını söyledik ve halkımızın bu arazi bölgelerinde gezmemelerini sağladık. Karşılaştığımız bu felaketten sonra Yazıtepe beldemize yapılmasını istediğimiz barajın ve Dazya çayı ile Yeşilırmak'ın birleştiği noktadan sonraki ırmak yatağının ıslah edilmesinin ehemmiyeti daha da fazla artıyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 00:28:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?