3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Türkiye çöl olmasın!

Tema vakfı gerek çalışanlarına gerek gönüllü üyelerine , gerekse halkımıza çeşitli seminerlerle eğiterek içinde bulunduğumuz tehlikenin farkına varmasına çalışıyor. Tema vakfı olarak insanoğlunun en büyük hazinesinin yine toprağı olduğu bilincindeyiz . bu nedenle orman , çayır , mera ve tarım alanlarının su ve bitki gen kaynaklarının , doğanın korunması ve erozyonun önlenmesi konusunda belirli bir devlet politikasının gerekli olduğuna inanıyoruz.

Lütfen sesimize kulak verin
Karşı karşıya olduğumuz en büyük tehlike erozyon
Her gün 400.000 kamyon dolusu her yıl 1.400.000.000 ton civarında , başka bir deyişle Kocaeli ve Bursa şehirlerimiz 30 cm kalınlığında kaplayacak şekildeki toprağımızı kaybediyoruz..
Ne enflasyon ne ekonomik istikrarsızlık ne de Kıbrıs meselesi veya Avrupa birliği nede yanı başımızda olup biten savaşlar kalıcı bunların hepsi zamanla düzelir. Ama erozyonun yol açtığı sorunlar düzelmez .
Toprağı için canını veren Türk insanı bir milli mücadele içinde olursa yapamayacağı fedakarlık yoktur. Gelin ülkeyi açlığa sefalete ve göçe mahkum etmeyelim.

Tema vakfı erozyonla mücadelede örnek uygulama projeleri geliştirmiştir bunlar kısa başlıklar atında okumak isterim.
Mera ıslah projeleri
Kırsal kalkınma projeleri
Havza ıslah projeleri
Ağaçlandırma bitkilendirme projeleri
10 milyar meşe projesi

TEMA HARAKETİNİN GÜÇLENMESİ VE GENİŞLEMESİ İÇİN SİZ NE YAPABİLİRSİNİZ

1- Erozyonla mücadeleye destek vermek için öncelikle Tema vakfına gönüllü kaydınızı yaptırabilir tema hareketinin bir bireyi olabilirsiniz
2- Vakıf merkezi ile veya bulunduğunuz yerdeki temsilciliğimize uğrayarak bilgilenebilir ve bulunduğunuz yerdeki faaliyetlere katılabilirsiniz.
3- Tanık olduğunuz erozyon, ormansızlaştırma , yanlış arazi kullanımları vb. çevre sorunlarını vakıfa bildirerek çalışma konularımız dahilinde araştırma yapılabilir.
4- Vakıf çalışmalarının sürdürülebilmesi için vakfa maddi yardım veya gayri menkul yardımı yapabilir veya yaptırabilirsiniz..
5- Bulunduğunuz yerde gerek mahallede gerek okulda gerek gezerken yanınızdakileri bilinçlendirerek bize yardımcı olabilirsiniz.

Son olarak bir şeyler söylemek istiyorum.
Yalnızca bebek bezleri için her yıl 1 milyarın üstünde ağaç kesilmekte . gelişmiş ülkelerde bir bebek iki yaşına gelene kadar 20 ağacı bilmeyerek katlediyor. Ve bu okula gitmesiyle birlikte artıyor. Kağıtlar defterler kitaplar kalemler artık yavaş yavaş yürümesi için bile ağaç kesiliyor. Bu sebeplerden dolayı her doğacak bir çocuk için 100 adet ağaç dikelim.

BU DÜNYADA BİR DİKİLİ AĞACIM OLMADI GİTTİ DEMEYELİM BİR FİDANDA BİZ DİKELİM DEMEYE DAVET EDIYORUZ

KEMAL ER
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2005 Pazar 00:43:51
Güncelleme :12 Eylül 2005 Pazartesi 00:48:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?