3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Ulu: Yanlışa son verilsin

Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Emin Ulu, "Hey Onbeşli" türküsünün oyun havası olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.

Ulu, Hicri 1315 doğumlu (1897) gençlerin Birinci Dünya Savaşı'nda askere alınarak 15 yaşında Çanakkale'de, Yemen'de şehitlik mertebesine ulaşması ve bir daha geri dönmemeleri üzerine arkalarından sevdikleri tarafından yakılan ağıtların günümüzde oyun havası olarak çalınmasından çıkartılarak bu yanlışa son verilmesini istedi. Ulu, "Allah rızası için hangi şartlarda olursa olsun 'Hey Onbeşli' türküsünü oyun havası olmaktan birlikte çıkaralım. Yoksa şehitlerimizin ruhu muazzep içinde bunca zaman kaldı, bundan sonra da kalmaya devam edecek. Bunun vebalini taşıyacak bir babayiğit varsa buyursun" dedi.

Türkünün mısraları şu şekilde: "Hey onbeşli, onbeşli/Tokat yolları taşlı/Onbeşliler gidiyor/Kızların gözü yaşlı/Aslan yarim kız senin adın hediye/Ben dolandım sen de dolan gel beriye/Fistan aldım endazesi on yediye."

iha
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 11:36:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet abur IP: 78.163.128.xxx Tarih : 14.12.2007 20:57:59

Tarihine bu kadar yabancı, müzik kültürüne uzak, eğlenmeyi bile beceremeyen bizler dünümüzü hatırlamıyoruz. Duyduğumuz bir şarkının ne anlama geldiğini, nerden geldiğini... bilmeden; hatta bilse bile buna aldırmayan ve söylemeye devam eden yine bizleriz. Ne yazık ki bu şarkının, vatanımız için canını vermiş şehitlerimizin ardından onları bekleyen gözü yaşlı sözlüler tarafından söylendiğini kaç kişi biliyor acaba....? Bildiği halde söylemeye devam etmek ise tam bir ihanettir, tam bir hıyanettir bu vatana, bu vatan için toprağa düşmüş yiğit şehitlere.Sayın başkan'a teşekkür ediyorum hassasiyetinden dolayı...