9
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Üniversite'de 'Tarım Günü'

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Taşlıçiftlik Kampüsü'nde düzenlenen tarla gününde, organik tarım konusu ele alındı. 

GOÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Yanar, organik kökenli zirai mücadele ilaçları ve gübrelerin domates yetiştiriciliğinde kullanabilirliğinin araştırıldığı bu çalışma gibi Valilik tarafından desteklenen projelerin yerel sorunların çözümünde büyük önem taşıdığını söyledi. Yanar, Tokat'ta üretimde en büyük problemlerden birinin zirai mücadele ilaçlarının kullanımı ve uygulamasına yönelik sorunlar olduğunu ifade ederek, "Bu ilaçların çoğunluğunun ham maddesi yurtdışı kaynaklı. Bu ülkemizden dışarıya döviz akışına sebep oluyor. Diğer taraftan bizim için büyük bir girdi maliyeti. En önemlisi de çevre kirliliğine sebep oluyorsunuz. Çevreyi yok ediyor, katlediyorsunuz. Çiftçilerimize önerim Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Fakültesi'ndeki arkadaşlarımızdan bu konularda bilgi alması" dedi. 

Tarım İl Müdürü Yaşara Kavak ise, Tokat'ta tarım alanında çok olumlu ve önemli gelişmelerin yaşandığını, 10 yıllık hedef belirlendiğini söyledi. 

GOÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli de, eğitimin önemine değinerek, "Atadan kalma usuller bazen doğru olsa bile çoğu zaman görüyorsunuz ki size çok büyük bir yarar sağlamıyor. Sizin istediğiniz ürünü alamama gibi bir riskiniz var. Bu nedenle üniversite olarak kapılarımızı sizlere sonuna kadar açtık" diye konuştu. 

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Naif Geboğlu, Tokat'ın domateste 1 milyon 100 bin ton hedefle önemli bir yerde olduğunu ifade ederek, artış trendine bakıldığında yakın gelecekte yörede domates üretiminin yıllık 1 milyon tonu aşacağını kaydetti. Geboğlu, "Yörede domates tarımında inorganik kökenli ilaç ve gübre kullanımını azaltmaya, organik tarım veya Eurogap'a altyapı hazırlamaya ve ilaçlama zamanlarını belirlemeye yönelik ele alınan bu projede hastalıklarla mücadele için kalsiyum klorit ve potasyum silikatın yanı sıra organik tarımda kullanılmasına izin verilen ıslanabilir toz kükürt ve bakırlı ilaçlar kullanılabilir. Projede bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılamak için ahır gübresi, tavuk gübresi ve değişik bitki atıklarının işlenmesinden elde edilen gübreler kullanılmaktadır. 2 yıl yürütülmesi planlanan projelerin birinci yılında elde edilecek sonuçlara göre ikinci yılda entegre gübreleme uygulamalarına da yer verilecektir" diye konuştu.
Tokat GOÜ Taşlıçiftlik Kampüsü'nde düzenlenen tarla gününe GOÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli başta olmak üzere Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Niksar Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Yıldız, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Çeltek, öğretim üyeleri ve çiftçiler katıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2006 Perşembe 09:35:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?