20
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Ünü Türkiye sınırlarını aştı

Tokat'ın otantik ürünleri arasında ilk sırada yer alan 'Tokat yazmasının' yurt içinde olduğu kadar artık yurt dışında da aranan ürünler haline geldiği bildirildi.


AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, çeşitli etkinliklerde yabancı parlamenterlere hediye ettikleri Tokat yazmasının büyük beğeni topladığını ve fular olarak kullanıldığını söyledi. Bu anlamda otantik ürünlerin pazarını artırıldığında yüzlerce insana gelir kapısı olabileceğini ifade eden Yüksel, "Bu ürünlerin Tokat'tan dünyaya açılan pazar kapısı da Taşhan'dır. Evliya Çelebi Tokat yazmaları için ‘Beyaz pembe bezi Diyar-ı Lahor'da yapılmaz. Güya altın gibi mücelladır. Kalemkar basma yüzü, münakkaş perdeleri gayet memduh olur’ der ve övgüyle söz eder. Türk el sanatları içinde çit, yemeni, çevre, çember deyimleri ile tanıdığımız yazma yıllar boyunca kadınlarımızın başörtüsü olmuştur" dedi.
Tokat yazmasının tarihsel süreçte kendiliğinden marka haline gelmiş bir ürün olduğunun altını çizen Yüksel, "Bu tarihi ürünümüzü tüm dünyaya tanıtma mecburiyetimiz bulunmaktadır. Yazmacılıkta kalıp oymacılığı sabır ve el becerisi ister. Herkes yazmacı olur ama kalıp ustası olamaz. Anadolu'da yazmacılığın merkezi konumunda olan Tokat'ta üretilen yazmalardaki renk uyumu mükemmel" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 17:54:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?