6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Yazmacılık can çekişiyor

Tokat'ta 600 yıllık geçmişi olan yazmacılık, hanların birer birer kapanması nedeniyle eski canlılığını kaybetti.

Yazmacılığın yapıldığı Anadolu kentleri arasında ayrı bir yere sahip olan Tokat'ta, 5 büyük handa yapılan yazmacılığın sona ermesi yazmacıların işine adeta balta vurdu.

5 handan sonra yaklaşık 11 yıl önce Yazmacılar Çarşısı'nda bulunan Gazioğlu Hanı'nda yazma üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin insan sağlığına zararlı olması gerekçesiyle kapınsa kilit vuruldu. Yazma üretimi ise şehir dışındaki yazmacılar sitesine taşındı. Tarihi yaklaşık 100 yıla dayanan hanının kapısına da kilit vurulması sonucu ise han adeta viraneye döndü. Şahsa ait olan ve bugün sadece ön cephesindeki dükkanlar kullanılan hanın ne amaçla kullanılacağı belirsizliğini korurken, çarşı esnafı ise Taşhan gibi hanın restore edilerek aslına uygun olarak kullanılmasını bekliyor.

Yazmacı Ümit Savaşçı, çarşının tekrar eski canlılığına kavuşmasının özlemini duyduklarını ifade ederek, “Tokat yazmacılığıyla bütünleşen hanın, kaderine terk edilmiş durumda bizimde bu duruma içimiz elvermiyor. Bu hanın restore edilerek içinde yazma satan esnaflar, tanıtım açalı el baskısı yapan birkaç küçük atölyede sergilenebilir. Çok önemli ve değerli bu yerin bu makus tarihini biran önce yenmesi için yetkililerden duyarlılık bekliyoruz” dedi.

Savaşçı ayrıca, yazmacılıkta el baskısının yerini serigrafinin almasının yazmacılığa ilgiyi azalttığını belirterek, “El baskısıyla artık sadece sofra bezi imalatı yapılıyor. Hanın kapatılması ve şehir dışına taşınması ise bizi çok etkiledi” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2008 Pazartesi 10:08:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?