3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

YHKB meclisi toplandı

Amasya, Samsun, Çorum ve Tokat illerini kapsayan Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHKB) meclis toplantısı Amasya'da yapıldı.

Amasya Valisi ve YHKB Başkanı Celalettin Lekesiz'in başkanlığını yapılan toplantıya Çorum Valisi Mustafa Toprak, Samsun Vali Vekili Raif Özener ve Tokat Vali Vekili Şükrü Çakır katılırken, YHKB proje direktörleri de toplantıda hazır bulundular.

2007 yılının son meclis toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, birlik bünyesinde bulunan Program Uygulama Birimi (PUB) tarafından Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında bölgede sözleşmesi yapılan 194 projenin uygulama, izleme ve değerlendirme çalışmalarının yürütülmekte olduğunu, 01 Eylül tarihi itibariyle bu projelerden 10 tanesinin MFİB tarafından sözleşmesinin iptal edildiğini, 134 tanesinin tamamlandığını ve kalan 50 tanesinin 30 Kasım tarihi itibariyle tamamlanacağını açıklayan Vali Celaleddin Lekesiz, "AB tarafından 2007-2013 döneminde aday ve potansiyel aday ülkelere yapılacak mali yardımlar, aday ülke olan Türkiye'ye de yine Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) kapsamında aktarılacaktır. Bu çerçevede birliğe üye illere birliğimiz tarafından proje hazırlığı konusunda bilgilendirme yapılarak, kurumlara proje teklifi hazırlama konusunda teknik destek verilmiştir. Ayrıca, birliğimiz faydalanıcı kurum olarak bütün bölgeyi kapsamak üzere 16 adet proje teklifi hazırlamıştır.

Hazırlanmış olan bu projelerin toplam bütçesi 87 milyon 180 bin euro olup, ilgili kurumlar tarafından projeler değerlendirilmektedir ve yıl sonunda açıklanılması beklenmektedir. Birlik meclisi kararı doğrultusunda CBS ile ilgili il proje ofislerinin bilgisayar, donanım, yazılım ve alt yapıları ile ilgili olarak toplam 249 bin 925 YTL'lik malzeme ve ekipman alınmıştır. Bunlar gerek merkeze ve gerekse il proje ofislerine dağıtılmıştır. Böylece gerek merkezimiz ve gerekse il proje ofislerimiz teknik donanım açısından daha da yeterli ve birliğimizin görev alanı ile ilgili her türlü ihtiyaca cevap verecek hale gelmiştir. Söz konusu donanım ve ekipmanın kullanımı ile ilgili olarak valiliklerce görevlendirilen personele merkez ofisimizde 15 gün süre ile eğitim verilmiştir" dedi.

YHKB'nin 20 Temmuz tarihinde Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği olan EURADA'ya resmen üye olduğunu belirten Vali Celaleddin Lekesiz, "Bu üyelik ile beraber birliğimiz bir yandan uluslararası platforma taşınmış olup, diğer yandan da havza yönetimi ile ilgili Amerika ve Çin'in de üyesi bulunduğu, 156 birlik ve ajansın üye olduğu birikim ve deneyimden yararlanma imkanını bulacaktır. Dolayısıyla üyelik ile beraber uluslararası birikimin bölgemize aktarılması ve yansıtılması fırsatı ve imkanı doğmuştur. Yine, EURADA üyeliğinden maksimum faydanın sağlanması amacıyla, birliğimiz merkezinde illerimizin de temsil edildiği bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Birliğimiz görevlilerinden toplam 7 kişi bu amaçla EURADA tarafından 27-28 Eylül tarihleri arasında Sofya'da yapılacak olan 7. Merkezi ve Doğu Avrupa Ülkeleri Kalkınma Ajansları Avrupa Kongresine katılacaktır" diye konuştu.

Vali Lekesiz, birliğin amaç ve faaliyetlerine uygun olarak il merkezlerinde ve birliğin bölgedeki tanıtımına pozitif katkıda bulunacak ve bütçesi 200 bin YTL'yi aşmayacak olan proje uygulaması kapsamında Amasya Zübeyde Hanım Üçler İlköğretim Okulu'nun neoklasik tarza uygun olarak cephe giydirmesinin yapılması, Çorum eski İstiklal İlköğretim Okulu Binası'nın Eğitim ve Teknoloji Müzesi'ne dönüştürülmesi, Samsun şehir merkezinde mülkiyeti TCDD ye ait ikişer katlı iki konut ve 1 lokalin restorasyonu, Tokat Beyhamam Sokağı'nda bulunan sivil mimari eserlerin Mevlevihane'ye bakan cephelerinin tarihi dokusuna uygun olarak giydirilmesi projelerinin kabul edildiğini açıkladı.

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 15:47:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?