3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

YİBO'dan eğitimcilere seminer

Tokat Temanın tüm ilçelerde organize ettiği Erozyon eğitim semineri Reşadiye ilçesinde İMKB YİBO’da (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yatılı ilköğretim Okulu) yapılarak eğitim tamamlandı.

Tokat Tema il Temsilcisi Mustafa Yarılan,Reşadiye Tema İlçe Temsilcisi İsmail Avşar ve beraberlerinde iki yüze yakın öğretmenin katıldığı eğitim seminerleri ilgi ile izlendi. G.O.P.Üniversitesi ziraat fakültesinden Doç.Dr. Ali Kasap Enerji kaynakları ,Dr.Ali Ünlükara Sudaki tuzlanma konularını ,Dr. Köksal Pabuçcu’nun ise küresel ısınma cd’si gösterilerek eğitim tamamlandı. Doç.Dr.Ali Kasap konuşmasında beş önemli enerji kaynağının bilinçli olarak kullanılması halinde enerjide dışa bağımlılıktan kurtulup milli enerjiden istifade edileceğini ifade etmesi izleyen eğitimcilerin ilgisini çekti .

Güneş,Rüzgar,Su (Hidrolik ve Hidrojen ),Jeotermal,Biyogaz gibi Beş enerjinin atıl durumdan aktif duruma getirilmesinin ülke menfaatine olacağını bunun için bilim adamlarının ve gönüllülerin bu konuya eğilmeleri gerektiğini ifade etti .Reşadiye ilçesinin Hidro elektrik santrallerinden istifade ettiğini ama Jeotermalden tam manasıyla istifade edemediğini bu Jeotermal suyun sadece atıl olarak Kelkit ırmağına dökülen kısmı ile seracılığın yapılabileceğini söyledi .Köylerde ve çiftçilerde yoğun olarak bulunan ve bilinçsiz olarak kullanılan ahbun,tezek veya hayvan gübresinin 1 tonundan 40 Metreküp biogaz elde edilebileceğini arta kalan kısmının da iyi kalitede bir gübre olarak arazide kullanılabileceğini ifade etti.Hidrojen enerjisini istemeyen bazı petrol holdingleri de var bu enerjinin aktif halde uygulanmasının kendileri açısından iyi olmayacağının farkındalar.Ama Bio gaz ve Hidrojen den elde edilecek enerji ile Yabancı ülkelere bağımlılıktan kurtulacağız diye sözlerini tamamladı.

Daha Sonra Resüt Fabrikasını Reşadiyeli işadamı ve TGTV icra Kurulu üyesi Dr.Hasan Avşar’la gezen uzmanlar bu yatırımın Tokat ve Ülke için önemine değinerek Resüt Genel Müdürü Nihat Tosun’la bir süre hayvancılık ve süt ürünleri ile ilgili görüşme yaptılar .İlçe Milli Eğitim Müdürü ile görüştükten sonra İlçe Kaymakamlığı talimatı ile Milli eğitim ilçe müdürlüğünün tahsis ettiği araçla Tokat’a hareket ettiler .

İsmail AVŞAR
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 10:01:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?