7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Yılmaz'dan kene uyarısı!

VALİ YILMAZ'DAN KENE UYARISI

Tokat Valisi Şerif Yılmaz, kene vakalarına karşı vatandaşları uyararak, "İnsanlarımızın 'bir şey olmaz' demekten vazgeçmesi gerekiyor" dedi.

Tokat'ta 2011 yılının son bir aylık döneminde kenelerden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakalarına gözle görülür artış yaşanıyor. Yaşanan ölüm olayları ve hastaların Sivas'a sevkiyle ilgili basın mensuplarının sorularına cevap veren Vali Yılmaz, vatandaşları daha duyarlı olmaya çağırdı. Kene tutunması olduğuna bir uzmana aldırılması veya muayene sırasında kene tutunması olayından doktora bilgi verilerek ona göre tedavi sürecine geçilmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Vali Yılmaz, bu anlamada valilik olarak hayvanlar üzerinde ilaçlama çalışmalarının ikinci kez yapıldığını belirtti. Keneyle ilgili Samsun ve Sivas'ta tedavi uygulanmakta olduğuna dikkat çeken Vali Yılmaz, "Teşhisten sonra tedavi için gönderdiğimiz yer orası. Kenelerin en fazla ürediği alan hayvanlar. Bu anlamda İl Tarım Müdürlüğü marifeti ile hayvanları ikinci defa ilaçlamadan geçirdik. Kenelerin üremesini önleme açısından bu ilaçlamalara devam edilecek. İnsanlarımızın da bu yapılan çalışmalara destek olmasını bekliyoruz. Kene yıllardır Türkiye'nin değişik vilayetlerinde var. Biz devlet olarak üremeyi azaltacak tedbirleri alıyoruz. Vatandaşlarımızın da gerek sağlık gerek tarım müdürlüğü ekiplerinin ilettiği hususlara hassasiyet göstermeleri gerekiyor. 'Bir şey olmaz keneyi kendim aldım' diyen vatandaşlarımız var. En yakın sağlık kuruluşuna müracaat edip kenenin uzman tarafından alınmasını ücretsiz yaptırabilirler. Bu nedenle insanlarımızın 'bir şey olmaz' demekten vazgeçmesi gerekiyor" diye konuştu.

Keneden bulaşan hastalığın tedavisinin teknik donanım gerektirdiğini belirten Vali Yılmaz, "Bu henüz üniversite hastanemizde yok. Önemli vakaları il dışına göndermek zorunda kalıyoruz. Geçmiş yıllara göre kene ısırma vakası azaldı. Ölümle ilgili bugüne kadar 4 tane meydana geldi. Bu yapmış olduğumuz ve vatandaşların aldığı tedbirlerin işe yaradığının göstergesi. Ama hala da bu hususlara uymayan insanlarında olduğu gösteriyor. Yoksa bu vakalar meydana gelmez" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2011 Pazartesi 17:34:02
Güncelleme :27 Haziran 2011 Pazartesi 17:36:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?