3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Ziraat fakültelerinin hali pür melali

Türkiye'de eğitim veren ziraat fakültelerinin olması gerekenin çok üzerinde öğrenci alarak mezun vermesinin tarım eğitiminde yanlışlara yeni eklemler oluşturduğu kaydedildi. 

Ziraat fakültelerinden mezun olan öğrenciler iş bulmakta sıkıntı yaşarken, bunun sonucu olarak ziraat fakültelerine öğrencilerin ilgisi her geçen gün azalıyor. Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) verilerine göre, Türkiye'de 20 ziraat fakültesinin toplam kontenjanı 3 bin 268 iken, bu fakültelere bin 298 öğrenci yerleştirilebilmesi ise çarpık sonucu ortaya çıkardı. 

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, olması gerekenden çok öğrenci alımının yanlış sonuçlar doğurduğunu kaydetti. Ziraat fakültelerinin bir çoğunda laboratuvar eksikliği olmasına rağmen öğrenci alımına gidildiğine ve yetersiz eğitim verildiğine dikkat çeken Saltalı, "1975'li yıllarda 4'e ulaşan ziraat fakültelerinin sayısı, 1980 sonrasında açılan fakültelerle günümüzde 20 tanesi aktif olmak üzere toplam 23'e ulaştı. Açılan fakültelerin çoğunda laboratuvar ve uygulama alanları oluşturulmadan öğrenci alımlarına gidilerek, çoğu zaman uygulamalı bir bilim olan ziraat fakülteleri uzun süre uygulama imkanları yetersiz bir şekilde eğitim yapmıştır. Her fakültede sanki şartmış gibi tüm bölümlerin kısa zamanda açılması, olması gerekenin çok üzerinde öğrenci alarak mezun vermesi tarım eğitiminde yanlışlara yeni eklemler oluşturmuştur. Bugün 25 yıllık geçmişi bulunan ziraat fakültemizde 8 bölümde eğitim verilmekte olup, toplam 77 öğretim üyesi ve bin civarında öğrencimiz bulunmaktadır" dedi. 

Saltalı, Tokat GOÜ Ziraat Fakültesi'nde projelerden elde edilen kaynaklarla cihazlar alındığını ancak yer sıkıntısı yaşadıklarını ifade ederek, "Şu an fakültemiz öğretim elemanları tarafından 17 adet TÜBİTAK projesi, 2 adet DPT projesi ve 4 adet AB projesi yürütülmektedir. Bu projelerden elde edilen kaynaklarla laboratuvar altyapımızdaki eksiklerimiz giderilmeye çalışılmaktadır. Proje kaynaklarından alınan cihazlar ve aletler ilgili bölümün laboratuvarının bir köşesinde sıkıştırılmakta, üniversitenin diğer bölümlerinin ve bölgenin hizmetine aktif olarak sunulamamaktadır. Bu yüzden fakültemize ait merkezi laboratuvar olarak hizmet verecek ek bir binaya acil olarak ihtiyaç duymaktayız. Fakültemizin diğer bir önemli eksiği araştırma, uygulama ve tescil denemeleri için fakültemize ait tarım alanlarının yetersiz oluşudur. Bu tür alanlara acil olarak ihtiyaç duymaktayız" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 12:00:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?