6
Mayıs
2024
Pazertesi
TURİZM

Tokat EMİTT Fuarı'na katılıyor

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, Tokat'ın tarihi mirası ve ürünlerinin EMİTT Fuarı’nda tanıtılacağını söyledi.

14-17 Şubat 2008 tarihleri arasında TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek EMIT Fuarı'nın bu yıl 12.’si gerçekleştiriliyor. Dünya standartlarında bir fuar olan EMIT'e, Evliya Çelebi'nin ‘alimler ve şairler şehri’ diye övdüğü Tokat da katılıyor.

Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, fuarda Tokat yöresine has yazmacılık ve el baskısı ile ilgili olarak defile düzenleneceğini, ayrıca kentin lezzeti ve kokusu ile ünlü Kazova domatesinin de ağız tadına düşkün olanlar için fuarda tanıtılacağını kaydetti.

Akyüz, kentin yazmacılık, bakırcılık, kalaycılık, dokumacılık(kumaş, kilim, cicim, halı, çorap), mutaflık, semercilik, çarıkçılık, yemenicilik, dericilik, küpçülük, süpürgecilik, demircilik, tenekecilik, iğne oyacılığı, müzik aletleri yapımcılığı (davul, zurna, bağlama, kaval), oymacılık, yayıkçılık, kuyumculuk ve folklorik elbise işlemeciliği gibi el sanatlarıyla öne çıktığını belirterek, "Sadece o bölgeye has yazmacılık eserlerinin ve el baskılarının daha iyi tanıtılması için fuarda bir defile de düzenlenecek. Tokat aynı zamanda damak tadıyla da ünlü bir kent. Tokat kebabı, Kazova üzümü, Zile pekmezi, cevizli şeker çubuğu, baklalı dolma, patlıcan pehlisi, dolma içi, erikli dolma, bacaklı çorba, helle çorbası, gedime togası çorbası, fillibah, kabak kabuğu kavurması gibi yemekler Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlar. Aynı zamanda daha sağlıklı yaşamak isteyenler için Tokat standında, yörede yetişen organik ürünler sergilenecek ve ikram edilecek" dedi.

Akyüz, ayrıca Maşat höyükteki Hitit şehri, Roma ve Bizans döneminden kalma Sesaptaholis yerleşim bölgesi, Tokat Kalesi, Taşhan, Bey Sokağı, Hıdırlık Köprüsü, Mahperi Hatun Kervansarayı, Ali Paşa Hamamı ve Ali Paşa Camii, Mevlevihane gibi daha birçoklarının sayılabileceği tarihi mekanların Tokat'ta bulunduğunu dikkat çekerek, "Güzel çevresiyle de adından söz ettiren Tokat'ta, Muhat, Dumanlı gibi birçok yaylanın yanında Ballıca Mağarası da yer alıyor. Tokat standında, kültürel ve tarihi mirası merak eden ve doğa güzellikleriyle ilgilenenler için bölgenin tanıtımı da yapılıyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 17:06:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?