21
Mayıs
2024
Salı
EĞİTİM

Eğitimde AB çıkarması

Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları'ndan okul öncesi eğitim, ilk ve ortaöğretimi kapsayan Comenius ve mesleki eğitimi kapsayan Leonardo Da Vinci programına başvuruların Türkiye genelinde büyük artış gösterdiği belirtildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü AB Projeler Koordinasyon Birimi Şube Müdürü Orhan Genç, ‘AB Eğitim ve Gençlik Programları’na Trabzon’da başvuran okul sayısının her geçen gün katlanarak arttığını söyledi.

Genç, geçen yıl ‘Comenius' programından yararlanmak için proje üreterek ajansa başvuran okul sayısının Türkiye genelinde 747'den bin 327'ye çıktığını kaydederek “Program kapsamında öğrenci, okul yöneticileri ve öğretmenler olmak üzere yaklaşık 2007-2008 yılı içerisinde tahminen 3 bin 500 kişi yurtdışına gidecek. Bu yıl başvurulardaki dikkat çekici noktalardan biri de devlet okullarının katılımının artması. Geçen yıl Comenius programına katılmak için başvuran okulların yüzde 69'u özel, yüzde 21'i devlet okullarıydı.

Bu yıl ise başvuran okulların yüzde 70'i devlet okulları. En fazla başvuru yapan iller, sırasıyla Ankara, İstanbul, Isparta, İzmir, Kütahya, Kırıkkale, Adıyaman ve Antalya oldu. Trabzon da ise bu oran 4’ten 10’a yükselmiştir ve projeler kapsamında yurt dışına çıkarak çalışma ziyaretlerine katılan öğrenci ve öğretmen sayımız 9’dan 58’e çıkmıştır. Hedefimiz Trabzon’u Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmaktır” dedi.

3 BİN KİŞİYE MESLEKİ EĞİTİM
Leonardo Da Vinci (LDV) programına yapılan başvurularda da büyük bir artış yaşandığını, geçen yıl bin 800 projenin müracaat ettiği programa, bir yıl aradan sonra 2 bin 500 başvurunun olduğunu hatırlatan Orhan Genç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“3 bin kişi Avrupa'da eğitim görecek. İnsanlar önce inanamadı ve programın farkına varamadı. Ancak geçen yıllarda başvuran 45 projenin 18’ini hayata geçirdiğimizi görünce herkes bize inandı. Yurtdışına gidip gelenler de tanıtımımızı çok iyi yaptı. Bir de Ulusal Ajans olarak tüm Türkiye'yi dolaşıp programlar hakkında ayrıntılı bilgiler verilmesi başvuruları arttırdı. Şu ana kadar LDV projeleri kapsamında ilimizden toplam 239 öğrenci ve öğretmen yurt dışında çalışma ziyareti gerçekleşmiştir. Bu anlamda bizler Mesleki Eğitimi Trabzon’dan Avrupa’ya taşımayı başardık.”

Genç, Leonardo Da Vinci programıyla mesleki eğitim sistemi ve uygulamalarındaki kalitenin artırılmasının hedeflendiğini ifade ederek “Programa her seviyedeki eğitim kuruluşları, üniversiteler, araştırma merkezleri, enstitüler, el sanatlarıyla ilgili sanayi kuruluşları, işletmeler, KOBİ'ler, ticaret ve sanayi odaları, gönüllü ve sivil toplum kuruluşları katılabiliyor” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 19:26:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?