2
Mayıs
2024
Perşembe
SPOR

Ziya Doğan: Durup dururken kimse istifa etmez'

Birinci Süper Futbol Ligi’nde hafta sonunda yapılan Konyaspor maçının ardından Trabzonspor’daki görevini bırakan Ziya Doğan, istifasının ardında yatan nedenleri açıkladı.

Türkiye Spor Yazarları Derneği’nde (TSYD) bir basın toplantısı düzenleyen Doğan, Konyaspor maçının ardından yöneticilere ve futbolculara söyledikten sonra istifasını açıkladığını kaydederek, “Trabzon’da güzel günlerim oldu, zorlandığım zamanlar oldu. Kulübün menfaatlerini her şeyin üstünde tuttum. Ancak maalesef görevden ayrıldım. Hiçbir şey yokken, durup dururken kimse istifa etmez. Anlayışlar farklı olabilir, ancak Trabzon’u ve Trabzonspor’u çok seviyorum” diye konuştu.

İstifa kararına herkesin saygı göstermesi gerektiğini vurgulayan Ziya Doğan “teknik adamların görevine son verilirken ‘kovuldu’ yakıştırması yapılıyor. İstifa da teknik direktörün en doğal hakkı. Fikir alışverişlerinde anlaşamadığım bazı konular olabilir. Şu ortamdan sonra takımı yıpratacak bir açıklama yapmak, ‘şunu yapmadılar, bunu yapmadılar’ demenin bir anlamı yok” dedi.

“Yalnız kaldık”

Sıkıntılarını zaman zaman başkan ve yöneticilerle yaptıkları toplantılarda gündeme getirdiğini anlatan Doğan, “genellikle bana hak verdiklerini çok iyi biliyorum. Sayın başkan ve yöneticiler arasındaki sıkıntıları, iki, üç aydır ve kongre öncesi yalnız kaldığımızı söyleyebilirim. Kendi aralarındaki sıkıntılar bize yansıdı. Başkanımızın, elinde olmayan sebeplerden dolayı, bize çok iyi şekilde sahiplendiğini söyleyemiyorum” diye konuştu.

Ziya Doğan, kimsenin Trabzon’da birlik ve beraberliğin dört dörtlük olduğunu söyleyemeyeceğini dile getirerek, “şu anda grup lideri olan Dinamo Kiev’in bir Türk takımı karşısında bizim maçtaki gibi ezildiğini görmedim. Şampiyonlar Ligi’nden elendikten sonra
kesinlikle camia olarak Atletico Bilbao maçına asılmadık. Sahaya elenmek için çıkmadık ama o hava yaratıldı. Trabzon camiası, birlik beraberliği sağlarsa Trabzonspor Avrupa’nın devi olur” dedi.

“Beşiktaş’ın teklifi etkilemedi”

Ziya Doğan, ligin ilk haftalarında Beşiktaş’tan teklif aldığını belirterek, “başkanımızla konuştum, gitmemin doğru olmadığını söyledim. O teklif yapıldığında da sıkıntılarım vardı. Beşiktaş’ın teklifinden gurur duydum ama o defteri orada kapattım ve Trabzonspor’un başarısı için elimden geleni yaptım” dedi.

‘Beşiktaş’tan teklif vardı, o yüzden istifa etti’ şeklinde spekülasyonların yapılabileceğini ifade eden Doğan, “etik değerlere en çok sahip çıkan antrenörlerdenim. Beşinci ve altıncı haftalardan sonra ne Beşiktaş’tan bir daha teklif geldi ne de benim öyle bir yaklaşımım oldu. Sahaya çıktığım zaman bu tekliften de etkilenmedim. Beşiktaş’ın önemli bir maçı var. Oradaki meslektaşım adına da üzülüyorum. Del Bosque’ye haksızlık yapıyoruz. Hayatımda hiç kimsenin başarısızlığını bekleyerek, bir hedefim olmadı. Beşiktaş’ın teklifi bu kararımda asla
etkili olmamıştır. Benim karakterim böyle” şeklinde konuştu.

İnce hesap yapmam

Ziya Doğan, isminin en çok geçtiği dönemde Beşiktaş’ı yendiklerini hatırlatarak, “ince hesaplar peşinde değilim. Büyük hedeflerim var ama büyük ihtirasım yok. Üçüncü ligde de başarılı olabilirim. Avrupa’da önemli hedeflerim var. Bu hedefleri nerede yakalarım, kısmet. Bu çoşkuyu içimde hissediyorum. Dün Anadolu kulüplerinden bir tanesinden bir teklif aldım. Eğer Beşiktaş’tan da alsaydım bunu söylerdim. Hem Del Bosque hem de beni yıpratma açısından böyle söylentiler doğru değil” diye konuştu.

Doğan, devre arasına kadar beklemeyi düşündüğünü kaydederek, “belki yarın bir başka takımla görüşeceğim. Beşiktaş’ın teklifini beklemeden bir başka takımla anlaşabilirim. Ama profesyonel anlayış içinde bundan sonra gelen teklifler olabilir” dedi.

“Futbolcular baskı altında”

Futbolcuların çok büyük baskı altında olduğunu kaydeden Doğan, “iyi oynarken de kötü oynarken de özellikle Fatih ve Gökdeniz’in üzerinde çok baskı var. Tüm oyuncular baskıdan kurtulursa çok başarılı olurlar” dedi.

Trabzonspor’un şampiyonluğa oynayan diğer takımlarla eşit şartlarda mücadele etmediğini kaydeden Ziya Doğan “çarşamba-pazar maçlar ve milli takımlara 8-10 futbolcu verdiğimiz için haftalık taktiksel idmanları yapamadık. Rakiplerimiz sekiz maç yapmışken, biz 13-14 maç oynadık. Buna rağmen oyuncularımda fiziksel düşüş asla olmadı. Ancak psikolojik olarak büyük yük altındalar. Geçen yıldan bu yana her maçı final gibi oynadılar.

Trabzon’un potansiyeli ve itici gücüyle, büyük kulüplerden daha az para harcayarak onlarla başa baş mücadele edeceği düşüncesini savunuyorum. Takımın şu anda Fenerbahçe ve Galatasaray kadar şampiyonluk şansı var. Trabzon, Fenerbahçe maçına kadar Avrupa’da en başarılı bir takımdı. Fenerbahçe’nin bir yabancı oyuncusunun üçte biri ücreti kadar biz dış transfere para harcadık. Ama doğru kararlar verilir, doğru işler yapılırsa az parayla da büyük işler yapılır diye düşünüyorum. Oyuncular üzerinden baskı alınırsa, bu takım bir, iki takviyeyle şampiyonluğu sonuna kadar kovalar” diye konuştu.

“Yattara’yı ortam engelliyor”

Yattara’nın, yardımcı hocasına ‘ben kötü işler yaptım. Ama Ziya Doğan çok iyi antrenör. İlk defa onun döneminde bir maçta iki tane gol attım’ dediğini belirten Doğan, “oradaki mantık çok değişti. Bunu söyleyen oyuncunun karakterinin ne kadar sağlam olduğunu ama ortamın onun dünya yıldızı olmasını engellediğini biliyorum” dedi.

Bu arada, basın toplantısı öncesinde, Işık Sigorta’nın düzenlediği ‘11 Altın Adam’ yarışmasında ağustos ayının altın teknik direktörü seçilen Ziya Doğan’a ödülünü TSYD Başkanı Onur Belge verdi.
aa
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 14:36:52
Güncelleme :3 Aralık 2004 Cuma 00:41:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?