7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Edincik'te 1 milyon tavuk itlaf edildi

Türkiye'nin en önemli yumurta ve tavuk merkezlerinden olan Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ne bağlı Edincik Beldesi'nde, üreticinin elinde kalan ve satılamayan 1 milyon tavuğun itlaf edildiği bildirildi.

Edincik Belediye Başkanı Fevzi İpek, kuş gribinden sonra satışların düşmesi yüzünden çok miktarda yumurtalık tavuğun üreticinin elinde kaldığını ve bakım maliyetini karşılayamayan üreticilerin de resmi ekiplerin denetiminde tavuklarını itlaf ettiğini söyledi. Bugüne kadar Edincik bölgesindeki çiftliklerde belediye denetiminde 650 bin tavuğun itlaf edildiğini belirten Başkan İpek, bu sayının faturasız olduğu için kayıt altına alınmayan tavuklarla beraber 1 milyonu bulduğunu belirtti.

Devletin itlaf edilen tavuk başına 1.10 YTL ödeme yapacağını kaydeden Başkan İpek, "Kuş gribinden sonra vatandaşların tavuk ve yumurta tüketimini azaltmalarını yumurta ve tavuk fiyatlarını büyük oranda düşürdü. Yumurta fiyatlarının düşmesine rağmen üreticiler yine de yumurtalarını satamadılar. Çiftliklerde yüz binlerce yumurta tavuk bakım maliyeti karşılanamadığı için itlaf yoluna gidildi. Normalde yumurtadan kesilen canlı tavuklar iç ve dış pazarda satışa sunuluyordu. Ancak kuş gribinden sonra bu tavuklar satılamadı ve üreticinin elinde kaldı. Devletimizde beyaz et üreticisine destek olmak için itlaf edilen tavuk başına 1 YTL 10 kuruş ödeme yapacağını duyurunca, elde kalan tavuklar, resmi ekipler denetiminde kayıt tutularak itlaf edilmeye başlandı. Bugüne kadar resmi kayıtlara göre 650 bin tavuk itlaf edildi. Belediye olarak biz bu itlaflar için iş makineleri verdik, yer gösterdik ve dezenfekte ettik" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2006 Cuma 13:50:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?