6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

'Unakıtan' pastorize yumurta

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın sahibi olduğu AB Gıda firmasının yaklaşık bir ay önce "Unakıtan" markasıyla pastorize ve likit yumurta satışa sundu.

AB Gıda'nın Balıkesir'in Aksakal Beldesi'ndeki fabrikasında üretilen pastorize yumurtalar, marketlerdeki yerini almaya başladı. 250, 500 ve 1000 mlt'lik ambalajlarda satılan ''Unakıtan Pastörize Likit Yumurta'', mutfaktaki ihtiyaca göre karışık, sarısı veya beyazı ayrı olarak da satışa sunuluyor.

Daha önce Lick markasıyla büyük gıda üreticisi firmalara ve toplu gıda imalatı yapılan pastane, otel, restoran gibi yerlere pastorize yumurta satışı yapan AB Gıda, bir ay önce Unakıtan markasıyla piyasaya çıkardığı pastorize yumurtayla direkt tüketiciye ulaşıyor.

Özellikle kuş gribi hastalığı pastorize yumurtalara olan talebi arttırırken, AB Gıda firması da artan talebe cevap verebilmek için üretim kapasitesini artırdı. Ülke genelinde büyük bir tanıtım atağına hazırlanan firmanın büyük market zincirleriyle ürünün satışı konusunda anlaşmaya vardığı da belirtildi.

AB Gıda'nın Genel Müdürü Abdullah Unakıtan, amaçlarının normal yumurta tüketiminden daha sağlıklı ve hijyenik olan pastorize yumurtayı, Türk halkıyla buluşturmak olduğunu ve pastorize yumurta alışkanlığını kazandırmak olduğunu söyledi.

Gelişmiş ülkelerde hem sağlıklı olması hem de pratikliği açısından pastorize yumurtanın uzun yıllardır tüketiciler tarafından kullanıldığına dikkat çeken Unakıtan, gıda sanayi için ürettikleri pastorize yumurtayı uzun zaman önce direkt tüketiciyle buluşturmak üzere karar aldıklarını, bu uygulamanın kuş gribi hastalığının ülke genelinde ortaya çıkmasıyla aynı tarihlere denk gelmesinin ise tesadüf olduğunu belirtti.

AB Gıda Sanayi Gıda Grup Başkanı Tayfun Aydoğan ise, firmalarının yaklaşık 6 senedir pastorize yumurta üretimi yaptığına dikkat çekerek, "Ancak biz daha önce endüstriyel boyutta büyük gıda firmaları, toplu gıda tüketim yerleri için hammadde olarak üretim yapıyorduk. Artık direkt tüketiciye yönelik de ürünlerimizi piyasaya çıkardık.

Şu anda pek çok market zincirinde Unakıtan Pastorize Yumurtaları raflardaki yerini aldı. 250, 500 ve 1000 mlt'lik ambalajlarda ürünümüzü tüketiciye ulaştırıyoruz" dedi. Tüketicilerin ürünü tanıdıkça pastorize yumurtadan vazgeçemeyeceklerini ifade eden Aydoğan, "Ekonomik olarak normal kabuklu yumurtayla fazla bir fiyat farkı yok. Kullanımı pratik, sağlıklı, ekonomik, kolay taşınabilir, kaliteli ve hijyenik olması nedeniyle her yönüyle kabuklu yumurtadan daha avantajlıdır. Kabuklu yumurtanın kullanıldığı her alanda rahatlıkla ev hanımları tarafından kullanılabilir" diye konuştu.

AB Gıda Üretim Müdürü Bayram Ali Özgün de, kendi tesislerinde özel olarak üretilen ve pastorize edilen yumurtaların insan sağlığı açısından en sağlıklı yumurta tüketim şekli olduğunu vurgulayarak, "AB Gıda için kendi tesislerimizde özel olarak üretilen yumurtalar, fabrikada özel temizleme separatörlerinden geçirilerek homojene edildikten sonra pastorize ediliyor.

Biz pastorize sıcaklığını 70 derecede 6 dakika olarak yapıyoruz. Her türlü bakteriler bu şekilde yok oluyor. Ayrıca pastorize sıcaklığı da kuş gribine karşı kesin etkilidir. Pastörize sıvı yumurta; yumurtaların uygun şartlarda kırılıp özel bir pastörizasyon işlemiyle tüm zararlı mikroorganizmalar yok edildikten sonra amaca uygun bir şekilde paketlenip kullanıma sunulmuş halidir. İçinde hiçbir katkı maddesi veya koruyucu madde yoktur. Tamamen doğal yumurtadan oluşur.

Pastörize sıvı yumurta üretiminde amaç hijyenik, kullanım avantajları sağlayan, yüksek ve aynı kalitede, uzun ömürlü ve kolay depolanabilen ürünler elde etmektir. Pastörize sıvı yumurta besin değeri, tat ve fonksiyonel özellikleri açısından kabuklu yumurtayla ayırt edilemez. Pastörize sıvı yumurta sarısı ve beyazı ayrı ayrı üretildiği gibi ikisi bir arada da üretilip kullanıma sunulmaktadır. Uygun koşullarda saklandığı sürece kabuklu yumurtaya göre aynı kalitede daha uzun süre saklanabilir. Özellikle yumurta beyazı ve sarısı ayrılarak kullanılıyorsa diğer saklama çeşitlerine göre 9-10 kat fazla daha kullanım süresi sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

Pastorize yumurtanın üretim aşamalarıyla da ilgili bilgi veren Özgün, "Temizleme separatörlerinden geçirilip homojenize edilmekte ve özel pastörizasyon işlemine tabi tutulmaktadır. Bu aşamalar sırasında, yumurtanın doğal yapısını ve besin değerini bozmadan, tüm zararlı mikroorganizmalar yok edilmektedir. Pastörize yumurta için üretilen yumurtalar son derece modern, hijyenik yumurta çiftliklerinde, veterinerler kontrolünde, hiçbir antibiyotik ve hormon kullanılmadan üretilmektedir.

Yumurta pastörizasyonu çok hassas ve hata kabul etmeyen bir işlemdir. Bu nedenle üretimin her aşaması büyük bir titizlikle izlenip, kayıt altına alınmaktadır. Üretimin her aşamasında alınan ürün örnekleri; yüksek teknolojiye sahip laboratuvarlarda, gerekli bütün mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal analizlerden geçirilerek analiz sertifikaları hazırlanmaktadır. Paketleme işlemi biten ürünler 0-+4 derecede çalışan soğuk hava depolarına alınmaktadır. Ürünler bilgisayar kontrollü frigorifik araçlarla soğuk zinciri kırılmadan endüstriyel müşterilere ulaştırılmaktadır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2006 Çarşamba 12:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?