6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Petrol-İş'den TÜPRAŞ açıklaması

Danıştay'ın TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışına ilişkin İhale Komisyonu kararı yürütmesini durdurmasının, kamuoyunun vicdanını rahatlattığını belirten Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, davanın esastan görüşülmesinde, satışın iptal edilmesine karar verileceğine inandıklarını söyledi.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, TÜPRAŞ'ın satışı kararının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından yürütmeyi durdurmasıyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında, alınan yürütmeyi durdurma kararının iptal kararları hükmünde olduğunu belirterek, kararın idarece mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti. Alınan kararın TÜPRAŞ'ın satışına yüzde 73 oranında karşı olan kamuoyu vicdanını rahatlattığını ifade eden Genel Başkan Öztaşkın, "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, sendikamızın yaptığı itirazı görüşerek yürütmenin durdurulması kararını aldı. Danıştay'ın bu kararlara ilişkin ayrıntılı gerekçeleri henüz açıklanmamış olsa da, verilen kararlar sendikamızın itirazlarının haklı olduğunu ve davanın esastan görüşülmesinde de satışın iptal edilmesine karar verilmesi gerekeceğini göstermektedir. Kurul verdiği kararla ayrıca ihale şartnamesinin, 4046 sayılı Özelleştirme Yasası'nın hükümlerine aykırı olduğunu, bunun sonucunda da yapılan ihalenin yasaya aykırı olduğuna işaret etmektedir. Anayasanın 138. maddesi ve İYUK hükümlerine göre, idare yargı kararlarını uygulamak zorundadır. Yine İYUK hükümlerine göre, yürütmenin durdurulması kararları da iptal kararları hükmündedir, yani aynı hukuki sonuca tabidir. Dolayısıyla bu kararın idarece mutlaka yerine getirilmesi gerekmektedir" dedi.

Öztaşkın, "Bu karar, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, hukukun Koç-Shell Grubu için ayrı, yurttaşlar için ayrı olmadığını ortaya koyarken, bu kararın vakit geçirmeksizin uygulanması Türkiye'nin uluslararası güvenirliliğini ve hukuka saygısını ortaya koyan bir girişim olacaktır. Aynı zamanda bu karar Türkiye'nin hukuk devleti olması gerektiğini söyleyenler için samimiyetlerinin de test edileceği bir süreç olacaktır. Sendikamız, bu kararın uygulanmasını sağlamak için üzerine düşen her şeyi kararlılıkla yapacaktır" ifadelerine yer verdi.

.
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2006 Cuma 21:34:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?