6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Balıkesir'de doğalgaz fuarı

Balıkesir Belediye Başkanı Sabri Uğur, yatırım ve değişim hamlelerinin hızla devam ettiği şehrin tamamının 2007 yılının sonunda doğalgaz kullanacağını bildirdi.

Rem Fuarcılık'ın organize ettiği 3. Doğalgaz Isıtma-Soğutma ve Yapı Ürünleri Fuarı, Kuva-yı Milliye Meydanı'nda kurulan dev çadırda açıldı. Fuarda Balıkesir ve dışından 68 firma stant açtı. Rem Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Necati Tahtadelen, "Balıkesir, ülkemizde doğalgaz kullanan iller arasında 8. il. Doğalgaz çalışmaları, Balıkesir'den nüfus ve nüfus yoğunluğu bakımından büyük olan pek çok ilde bile daha geç başlayacak. Bu sebeple de Balıkesir büyük bir iş başarmaktadır. Balıkesir'in doğalgazda bu noktaya gelmesini sağlayan Belediye Başkanı Sabri Uğura teşekkür ediyorum" dedi.

Doğalgaz fuarının açılış töreninde konuşan İGM Başkanı Mehmet Akif Okur ise Balıkesir'in artık kabuk değiştirdiğini ifade ederek, Balıkesir'in bu çalışmalar sonunda, çevre iller arasındaki geri kalmışlığını aşacağını söyledi.

Belediye Başkanı Sabri Uğur ise, Balıkesir'in gerçekten ciddi bir değişim sürecinden geçtiğini, alt yapı, üst yapı çalışmalarının verdiği rahatsızlığın bilincinde olduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Su, kanalizasyon, doğalgaz, elektrik hatları gibi bütün bu alt yapı çalışmaları sonunda, geleceğimiz en son nokta asfalt çalışmalarıdır. Asfalt çalışmalarına da ciddi yaklaşıyoruz. Palyatif, geçici çözümler sunmuyoruz. Bu, şu anda sahip olduğumuz teknik kabiliyet ve kapasite performansıyla rahatça çözümlenebilecek bir konu. Ve bunu, 2005'in Ağustos ayında başlayan asfalt çalışmalarımızla kısmen de olsa gösterdik. Bu ayın 20'sinde başlayacağımız asfalt serim programıyla yaklaşık 1 milyon 253 bin metreküp asfalt serimi ve 450 bin metreküp taş döşeme (kaldırım) işi yaparak ciddi boyutlara getireceğiz. Doğalgaz, hem ekonomi hem yaşam standardı hem de insan sağlığı bakımından önemli. Şehrimiz, hava kirliliği konusundaki parametrelerde özellikle kış aylarında maalesef eşi olmayan bir şehir. Kışın, kükürt ve partikül oranları olarak kritik değerlere bile yaklaşıldığı oluyor. Bu sorunun mutlaka giderilmesi gerekiyor. Bunun da yolu, doğalgaz kullanımı. Tabii doğalgaz çalışmaları da diğer alt yapı çalışmaları gibi etap etap götürebileceğimiz bir konu değil. Ciddi bir proje, ciddi bir yatırım, sermayesi ve çok ciddi teknik ekipmanlarla yapılabilecek bir iş. Balıkesir, doğalgazı evsel anlamda kullanan 8 ilden biri. Bu iller içerisinde de özelleştirme kapsamında, yani devlet veya kamusal nitelikte olmayan ilk örnek. Biz şu anda, 376 km polietilen hat ile 100 km'yi aşan çelik hattı bitirdik. 40 bin evimizin kapısında doğalgaz kullanıma hazır halde. 2006 programımızı da tamamladığımızda, bu sayı yaklaşık 65 bine, 2007 sonunda ise 80 bine ulaşarak şehrimizin tamamında doğalgaz kullanılabilir hale gelinecek."

Belediye Başkanı Sabri Uğur, doğalgazın pahalı değil, en ucuz enerji olduğunu söyleyerek, "Bugün özellikle İstanbul'daki tüketim yılda 850 metreküptür. Bizim ölçeğimizdeki illerde de izolasyon nedeniyle yaklaşık bin 100-bin 150 metreküptür. Bugünkü doğalgaz fiyatlarıyla baktığınızda, yaklaşık 600 YTL'lik bedel karşılığında hem ısınma hem mutfak hem banyo gibi ihtiyaçların karşılanması mümkündür. Bu da bir evde sadece bir yılda ödenen tüpgaz bedeline tekabül edebilecek bir bedeldir" dedi.

9 Nisan'da sona erecek fuarın büyük ilgi gördüğü kaydedildi.

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2006 Cumartesi 13:29:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?