7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Tarım Komisyonu Üyesi'nden kuraklık uyarısı

Balıkesir İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu üyesi İsmet Koçyiğit, Bandırma ve bölgesinde son aylarda büyük kuraklık yaşandığını belirterek, bölgenin acil olarak afet bölgesi ilan edilmesini istedi. 

Özellikle Bandırma, Gönen, Manyas, Erdek ve çevredeki tarım arazilerinde kuraklığın had safhada olduğuna dikkat çeken İsmet Koçyiğit, kuraklıkla mücadele ve çiftçilerin zararının karşılanması için bölgenin hükümet tarafından afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Afet bölgesi ilan edilmesi halinde bölgedeki su sorunu ve diğer sorunların daha hızlı bir şekilde çözüleceğini belirten Koçyiğit, bölgeye 14 Mart'tan bu yana etkili yağmur yağmadığını hatırlattı. 

Son dönemlerde yaşanan kuraklıkla birlikte bölgedeki çiftçi sayısının da azaldığını öne süren Koçyiğit, "Balıkesir'de 76 bin kayıtlı çiftçi olmasına rağmen bu rakamın yüzde 10'u faal çiftçilik yapmıyor, yüzde 10'dan fazlası da zeytin üreticiliği yapıyor. Gerçekte faal olan çiftçi sayısı 50 bin kişi civarındadır. Bu rakam da son kuraklıkta mahsulleri yanan üreticilerin çiftçiliği bırakmasıyla birlikte daha fazla düştü. Ben her gün bölgedeki köyleri dolaşıyorum. 

Bu insanlar çok büyük geçim sıkıntısı içine düştü. Çiftçiliği mecburen bırakmak zorunda kalan üreticiler, başka alanlarda iş arıyor ancak bulamıyor. Devletin acil kararlar alarak bölgedeki çiftçilere yardım etmesi, iş olanağı sağlaması gerekiyor. Kuraklık yaşanan bölgelerin, afet bölgesi ilan edilmesi ve çiftçilerin Ziraat Bankası'na olan borçlarının ertelenmesi çiftçiyi biraz olsun rahatlatır" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2006 Perşembe 16:04:00
Güncelleme :29 Haziran 2006 Perşembe 16:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?