7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Edremit'te SSK ve BAĞ-KUR bilgilendimesi

Edremit'te SSK ve BAĞ-KUR'a bağlı çalışan işçiler ve esnaflar, oda başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen yeni yapılanmayla ilgili toplantıda bilgilendirildi.

Edremit Esnaf ve Sanatkarlar Odaları'nın Balıkesir SSK İl Müdürlüğü ve BAĞ-KUR İl Müdürlüğü ile irtibata geçmeleri sonucu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları lokalinde düzenlenen toplantıda, esnaflar ve oda başkanları kurumlardaki yapılanmalarla ilgili Balıkesir SSK İl Müdürü Necdet Asan ve Balıkesir BAĞ-KUR İl Müdürü Cengiz Karadeniz tarafından bilgilendirildi.

Borçlara ilişkin yeniden yapılandırmalarla ilgili düzenlemelerden nasıl yararlanılacağı, bunun sigortalılara ne gibi getirileri olacağı, yeniden taksitlendirmelerden yararlanabilmek için gereken şartların nasıl olması gerektiğinin anlatıldığı toplantıda, Balıkesir SSK İl Müdürü Necdet Asan, "SSK priminde ödenmeyen gecikme faizleriyle ilgili birinci ve ikinci ay yüzde 3, son iki aylar içinde ise yüzde 1.12 faiz oranı uygulanacak. SSK borçlarının en az yarısına teminat gösterilmesini istiyoruz. Borcun tamamına teminat gösterilmesi gerekmiyor. Kaçak çalışan, sigortası yapılmadan çalıştırılan kişi SSK'ya şikayet için başvurduğunda 2 yoklama elemanımızı vakit kaybetmeden gönderiyoruz ve tespit yaptırıyoruz. İş kazalarıyla ilgili ödenen tazminat çok yüksek olduğu için önceden 4-6 taksit arasında taksitlendirme yapılıyordu. Bu taksitlendirme süresi şu anda 36 aya çıktı. Fakat bu 36 aylık sürenin kanuni faizi ödenmek zorunda. Borcu olanlara kamu kurumları da dahil ödeme yapmaları konusundaki çalışmalarımızı hızlandırıyoruz" şeklinde konuştu.

Sosyal güvenlik prim alacaklarının yeniden yapılandırılması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında 5458 sayılı kanun ile ilgili BAĞ-KUR uygulamaları hakkında bilgilendirmeler yapan Balıkesir BAĞ-KUR İl Müdürü Cengiz Karadeniz, kanunun ikinci maddesine göre kapsama alınan borçları ve bu borçlara uygulanacak gecikme zammı oranlarını düzenlediğini belirtti.

Karadeniz, "1479 ve 2926 sayılı kanunlar kapsamında 31 Mart 2005 tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan prim ve sosyal güvenlik destek primi borçları, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içerisinde kuruma yazılı olarak başvurmak şartıyla yeniden yapılandırılacak. Borç asıllarına 31 Aralık 1998 tarihine kadar bu yıllarda uygulanmış olan cari gecikme zammı oranları, 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren 31 Aralık 2004 tarihine kadar Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE), 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) uygulanmak suretiyle borç toplamı hesaplanacak. Ancak bu şekilde hesaplanan borç, yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre hesaplanan borç tutarından fazla olamaz. BAĞ-KUR Yönetim Kurulu'nun 9 Mart 2006 tarihli ve 2006/175 sayılı kararıyla uygulamaya ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre taksitlendirilen borca, 12 aya kadar taksit yapılması halinde yıllık yüzde 4, 24 aya kadar taksit yapılması halinde yüzde 5, 36 aya kadar taksit yapılması halinde ise yıllık yüzde 6 oranında taksitlendirme farkı hesaplanacak" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2006 Pazar 09:52:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?