6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Sendika'dan yasa tasarısına tepki

Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu Balıkesir İl Başkanı Hüseyin Yurdakul, yasalaştırılmak üzere Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na tepki gösterdi.

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın emekli maaşlarındaki alt sınır uygulamasını kaldıracağını öne süren Türkiye Kamu-Sen Balıkesir İl Başkanı Hüseyin Yurdakul, "Her defasında fatura kamu çalışanlarına çıkartılıyor. Bu yasayla memurların emekli maaşları azalmakta, fiili hizmet sürelerinde keyfi uygulamalar yapılmakta, sağlık giderlerinden memurlardan katkı payı alınmakta, emekli aylığında alt sınır uygulaması kaldırılmakta ve kamu çalışanlarının prim yükü arttırılmaktadır. Şu anda görev yapmakta olan bir memur, 9 bin gün prim ödedikten sonra emekli olduğunda şimdiki maaşının yüzde 75'i oranında emekli maaşına hak kazanırken, çıkan yasayla şu anda aldığı maaşının yüzde 62.5'ini emekli maaşı olarak alacaktır. Yani emekli maaşında bu yasayla yüzde 12.5'lik bir düşüş olacaktır. Ayrıca bu yasayla emekli maaşlarının artışında yalnızca enflasyon oranlarının temel alınması öngörülmektedir. Oysa mevcut durumda enflasyon ve refah payı arttırılarak maaşlar arttırılmaktadır. Yani bu alanda da memurların büyük bir kaybı olacaktır" dedi.
Memurlara bu yasayla en büyük darbelerden birinin sağlık alanında vurulduğunu ileri süren Yurdakul, "Tasarıyla çalışanların sağlık tedavilerinde katılım payı ödemesi getirilmekte, sınır olarak da asgari ücretin yüzde 75'ine kadar katılım payı alınabileceği ibaresi getirilmektedir. Yani Meclis'te kabul edilen bu kanunla memurlarımız 400 YTL'ye kadar katkı payı ödeme durumuyla karşı karşıya kalacaklardır. Yine memurlar en büyük kazığı maaşlarından kesilecek sosyal güvenlik prim miktarlarının arttırılması sebebiyle yemektedirler. Kanunla kamuda çalışanların prime esas kazanç tanıtımı değiştirilerek, tüm ek ödeme ve ikramiyelerin de prime esas kazanca dahil edilmesi kamu çalışanlarından yapılan kesintiyi neredeyse iki katına çıkarmaktadır. Bunun anlamı, bu yasa Cumhurbaşkanı'nca onaylanırsa, memurların maaşlarında 35 YTL ile 300 YTL arasında azalma meydana gelecektir. Memurlarımıza atılan en büyük kazıklardan bir tanesi de memurların emekli aylığı tabanının kaldırılmasıdır. Örneğin, bugün itibariyle en düşük memur maaşı 595 YTL dolayındadır. Ancak bu kanun Cumhurbaşkanı'nca onaylanırsa aynı memurumuzun aylığı 375 YTL'ye kadar düşürülecektir" diye konuştu.
Türkiye Kamu-Sen adına Cumhurbaşkanı Sezer'e seslendiğini belirten Yurdakul, "Bahsettiğimiz eksikliklerin giderilmesi için bu yasayı onaylamayınız. Bu yasa memura kaşıkla verilen hakları kepçeyle geri almaktadır. Memurların da kendi haklarına biraz olsun sahip çıkmaları ve yasanın kabul edilmemesi için aymazlıktan uyanmaları gerekmektedir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 10:59:11
Güncelleme :17 Nisan 2006 Pazartesi 11:04:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?