6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Tarım Müdürü, edremitlileri dinledi

Balıkesir Tarım İl Müdürü Rüknettin Ceyhun, Edremit İlçesi'ne zeytin üreticilerinin sıkıntılarını dinledi.

3 ay önce Tarım Müdürlüğü görevine tayin olan Rüknettin Ceyhun, Türkiye Büyük Millet Meclisi  Zeytin Araştırma Komisyonu üyelerinin Mayıs ayının ilk haftasında Edremit'e gelerek çeşitli incelemeler yapacağını, komisyonun bu incelemesinden önce yaşanan sıkıntıları yerinde tespit etmek istediğini söyledi. Ceyhun, dünyada 900 milyon zeytin ağacı bulunduğunu, bunun 10 milyonunun bu bölgede yer aldığını söyledi.

Zeytin sineğiyle mücadele konusuna da temas eden Ceyhun, "Zeytin sineğiyle mücadelede sıkıntı çekilmemesi için Balıkesir Valiliği olarak tavsiye kararı aldık. Yapılacak ödemelerle sıkıntıların kısmen giderilmiş olacağı inancındayız" dedi.

Zeytincilik ile hayvancılın birarada gitmeyeceğini, birinden vazgeçilmesi gerektiğini hatırlatan Ceyhun, önemli ölçüde ekonomik kayba sebep olan bu konuda gerekli tedbirin alınması için çalışacaklarını ifade etti. Ceyhun, bir üreticinin sorusu üzerine, "Köylerde gerekli araştırmalar yapıldı ve mera olmadığı tespit edildi. Küçükbaş hayvanlarını otlatanlar kanunları ihlal ediyorlar" diye konuştu.

Yeni bir kanuna göre bundan sonra kimsenin kafasına göre tarlasına ekim yapamayacağını, 1. sınıf tarlaya 1. sınıf ürün ekilebileceğini açıklayan Ceyhun, "Gelecekte küçükbaş hayvanlar zeytinlikler içerisinde otlatılamayacak. Hayvan sahipleriyle konuşularak ya mera bulmaları istenecek ya da hayvanı bu şeklide beslememesi söylenecek. Türkiye kanun devleti. Kanuna karşı gelen hayvan besicilerine karşı kanunları kullanın" şeklinde konuştu.
Edremit Ticaret Odası'ndaki toplantıya İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Acar, Zeytin Üretme İstasyonu Müdürü Mehmet Balcı, Ticaret Odası Başkanı Erol Ürer, Ticaret Borsası Başkanı Tarkan Denizer ile 30'a yakın üretici katıldı.

.
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2006 Cumartesi 13:06:33
Güncelleme :22 Nisan 2006 Cumartesi 13:11:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?