1
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Emniyet'ten 'Kurt Kapanı' Operasyonu

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Marmara Bölgesi'ndeki çok sayıda ilde yüzlerce çiftçiyi sahte çekle 3 trilyon lira dolandırdıkları iddia edilen biri kadın 9 kişilik şebeke yakalandı. Şebekenin sahte çek bastığı matbaaya yapılan baskınla yüzlerce boş çeke el konuldu. Sahte çekleri bilgisayarda düzenleyen kişinin, ilkokul mezunu bir kadın olduğu ortaya çıktı. Mali polis, çiftçileri özellikle çekle alışveriş yaparken dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ve Kurt Kapanı adı verilen operasyonla, İstanbul, Bursa, Kütahya, Sakarya ve Kocaeli'nde yüzlerce köylünün hayvanı ve ürününü sahte çekle satın alıp, ucuz fiyatla piyasaya sürdüğü iddia edilen biri kadın 9 kişi yakalandı. Zanlıların sahte çek basmak için oluşturdukları matbaaya el kondu. 

Mali Büro Amirliği ekipleri, çok sayıda köylünün sahte çekle dolandırıldıkları ihbarıyla harekete geçti. Ekipler, Kocaeli'nde yaptıkları operasyonda, bir evde sahte çek basımında kullanılan matbaaya ulaştı. Ardından ekipler operasyonu genişleterek suç kayıtları bulunan Hasan D. (41), Erol Ç. (51), Oktay G. (37), Mehmet Zeki O. (51), Erol Y. (51), Necati T. (39), Ali E. (36), İsmail İ. (42) ve Nagihan D.'yi gözaltına aldı. Şebekenin bastıkları ve gerçeğinden ayırt edilemeyen çeklerle köyleri dolaşarak 300'e yakın büyük ve küçükbaş hayvan satın aldıkları, birçok köylüden ise yine aynı çeklerle ürünlerini satın aldıkları anlaşıldı. Bu yolla yapılan alışveriş tutarının 3 milyon YTL'yi bulduğu öğrenildi.

MAĞDUR SAYISI ARTABİLİR 

Emniyete şu ana kadar 25 mağdur başvururken, mağdur sayısının yüzlerce kişiye ulaşabileceği, şebekeden elde edilen 450 adet çekin incelemede olduğu bildirildi. 

Bu arada, şebekenin lideri konumundaki Hasan D.'nin 1.5 yıl önce Bursa hayvan pazarında sahte çekle 60 koyunu satın almaya çalışırken fark edilince linç edilmek istendiği ve polis tarafından son anda kurtarıldığı bildirildi. 

Öte yandan, şebekenin çekleri bilgisayarda dizayn etmek için kullandığı kişinin ise, ilkokul mezunu Nagihan D. (28) olduğu bildirildi. Genç kadının bilgisayar konusunda hiçbir eğitim almamasına rağmen çekleri birebir taklit etmesi dikkat çekti. 

Gözaltına alınan 9 kişi, "Suç işlemek için örgüt kurmak, örgüt üyesi olmak, sahte çek basmak, sahte çek temin etmek, sahte çekleri piyasaya sürerek dolandırıcılık yapmak'' suçlarından adliyeye sevk edildi. 

Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, zanlıların temin ettikleri gerçek çeklerin seri numaralarını, hazırladıkları bilgisayar programıyla sahte çeklere bastıklarını, bu nedenle gerçeğinden ayır edilmesinin oldukça zor olduğunu belirtti. Yetkililer, alışverişlerde çek alan vatandaşların, bankalardan telefon yerine bizzat kendileri giderek bilgi almalarını ve bankalardan çeklerin sahte olmadığına dair rapor almalarını istedi. Zanlılar tarafından sürülen çok sayıda sahte çeklerin halen piyasada olabileceğini belirten yetkililer, bu kişilerden çek alan vatandaşların kendilerine başvurması gerektiğini söyledi.
.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2006 Salı 15:26:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?