1
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

İnterbank davasında karar

İnterbank davasıyla ilgili yargılanan Cavit Çağlar ve diğer sanıklar hakkında hapis kararı çıktı. 

Paravan şirketler kurarak İnterbank'ın içini boşalttıkları gerekçesiyle daha evvel verilen mahkeme kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine, dolandırıcılık suçundan 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan Nergis Holding sahibi Cavit Çağlar, oğlu Mustafa Çağlar, Şenol Şankaya ile toplam 34 sanık hakkında bugün karar çıktı. 14 tutuksuz sanığın katıldığı duruşmaya Cavit Çağlar, oğlu Mustafa Çağlar, Şenol Şankaya ve diğer sanıklar katılmazken, TMSF avukatları ve 4 müdafi avukatı hazır bulundu. Bir kısım sanık ve müdafilerin yeniden bilirkişi incelemesi talepleri mahkeme tarafından reddedilirken, savcının mütalaası istendi. Cumhuriyet Savcısı Bülent Koç, daha önce verdiği mütalaayı tekrarlayarak, sanıkların, eylemlerine uyan 5237 sayılı TCK'nın158-1-J maddesinden cezalandırılmalarını istedi. Ardından savunma yapan müdafi avukatlarından İsmail Hakkı Sezgin, Cavit Çağlar'ın devletin kurumu olan TMSF ile anlaştığına dikkat çekerek, "Devlet dolandırıcı ile el sıkışıp anlaşmaz. TMSF bizimle anlaşarak, dolandırıcı olmadığımızı göstermektedir. Davaya konu olan 85 trilyon lira devlete fazlasıyla ödenmiştir. Davanın zaman aşımı 5 Ocak 2005 tarihinde doldu. Davanın düşmesini veya sanıkların beraatını istiyoruz" dedi. Cavit Çağlar'ın avukatı Dr. Erdener Yurtcan da, 8 sayfadan oluşan yazılı savunmasını mahkemeye vererek, "Modern ceza hukukuna göre, cezanın sonuçlarının yalnız faili etkilemesi gerekir. Çağlar'ın hapse mahkum olması, Bursa'nın ekonomi ve toplumsal yapısı itibariyle çok büyük bir değer kaybıdır. Adaletin bu hususu da göz önünde bulundurmasını istiyoruz" diye konuştu. Duruşmaya katılan 14 sanığa son sözlerini soran mahkeme, duruşmaya bir süre ara verdikten sonra, kararını açıkladı. 

Yaklaşık 3.5 saat süren duruşmanın ardından Sanık Şükrü Şenkaya'nın ölmüş olması sebebiyle davanın düşürülmesine karar verilirken, Cavit Çağlar, oğlu Mustafa Çağlar, Şenol Şenkaya ve Ergun Evcil'e, 5237 TCK'nın 37/1 maddesine göre üçer yıl hapis cezası verildi. TMSF'ye ödemelerin başlanmasını dikkate alan mahkeme, sanıkların iyi hali, mahkemedeki tutum ve davranışları, sosyal, ekonomik ve şahsi hallerini de göz önüne alarak, TCK'nın 52/2 maddesi uyarınca, cezayı bir yıl 15'er güne indirdi. Ayrıca 138 bin 800 YTL adli para cezasına çarptırdı. 

Diğer sanıklar Ahmet Karamemiş, Yücel Çaçan, Özcan Selamet, Orhan Özgeç, Şenol Ormanlı, Emin Atilla Belk, Sebahattin Boylu, Salih Güney, Oktay Girtine, İsmail Dalfidan, Ersin Şengöz, Alper Akınvar, Ufuk Uğur, Ahmet Mardan, Raşit Öztürk, Celal Sezer, Haluk Er, Mustafa Yakışır, İsmail Nazilli, Ömer Mutlugül, İsmail Hakkı Helvacı, Mahmut Çakır, Yalçın Kucur, Alaattin Sezer, İbrahim Şen, Fevzi Sapan, Ali Pamir, Namık Artan, Muhammet Polattısoğlu ve Ahmet Daylan ise, yeni TCK'nın 37/1 maddesi gereği ikişer yıl hapse mahkum edildi. Sanıkların durumlarını göz önünde bulunduran mahkeme, cezaları 8'er ay onar güne indirerek, 17 bin 300 YTL de adli para cezası verdi. 

Tüm sanıkların pişman ve sabıkasız olmasını göz önüne alan mahkeme, sanıklara verilen hapis cezasının şartsız olarak ertelenmesine karar verdi. Sanıkların, denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlemedikleri takdirde cezalarının infaz edilmiş sayılacağı bildirildi.
.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 15:01:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?