5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Miting için gelenler şehre sokulmuyor

İmralı Adası'nda tutuklu bulunan terörist başı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için Bursa'nın Gemlik İlçesi'nde miting yapmak isteyen gruplar şehre alınmıyor.

Bursa Valiliği'nin, Tutuklu Aileleri Dernekleri Federasyonu'nun 4 Eylül Pazar günü Gemlik'te düzenlemek istediği Özgürlük Mitingi'ne izin vermemesi sebebiyle polis ve jandarma ekipleri şehir girişlerinde kontrol noktaları oluşturdu.

Dün geceden bu tarafa İnegöl Mezitler mevkii, Orhangazi Süpürgelik mevkii ve Mustafakemalpaşa Özgüven Tesisleri önünde araçların kontrollü olarak geçişlerine müsaade ediliyor. Mezitler'de yaklaşık 40 otobüs ve 20 minibüs, Mustafakemalpaşa'da 9 otobüs ve 3 minibüs durdurularak şahısların şehre girişlerine izin verilmedi.

Sabah saat 11.00 sıralarında Mustafakemalpaşa'ya gelen, Manisa trafiğine kayıtlı 9 otobüs ile 3 minibüsteki yaklaşık 400 kişi durdurularak Bursa'ya girişlerine müsaade edilmedi. Araçlardaki şahıslar tek tek kimlik kontrolü yapılarak bagajlarda arama yapıldı.

Otobüslerde 1 balta, çok sayıda sopa, yasa dışı yayınlar ve pankartlar ele geçirildi. İhtiyaçlarının karşılanmasına müsaade edilen 400 kişinin avukatı ile emniyet görevlileri görüşmelerini sürdürürken, tesislerde yolcular çay içerek ihtiyaç giderdi.

Bursa Ankara Yolu İnegöl Mezitler mevkiinde ise Doğu ve Güneydoğu vilayetlerinden gelen yaklaşık 40 otobüs ile 20 minibüs durduruldu. Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Orakoğlu, Bursa Valiliği'nin Gemlik'te yapacakları gösteri ve yürüyüşe izin vermediğini, geri dönmeleri gerektiğini söyledi.

Yol trafiğe kapandığı için sıkıntı yaşandığını belirten Orakoğlu, yolcular araçlarına binip geri dönmezlerse zor kullanacaklarını bildirdi.

Otobüslerden ve minibüslerden inen, ellerinde Abdullah Öcalan posterleri ve sarı, kırmızı, yeşil renkli poşular bulunan grup, sloganlar attı. "T.C. şaşırma, sabrımızı taşırma", "Barışta da savaşta da seninleyiz Öcalan" diye bağıran gruplar, zılgıt ve halay çekmeyi de ihmal etmedi.

Gruplarla birlikte İnegöl Mezitler mevkiine gelen Abdullah Öcalan'ın kardeşi Fatma Öcalan'a da göstericiler, kırmızı karanfiller vererek tezahüratta bulundu. Kalabalık gruba hitap eden DEHAP Bursa İl Başkanı Murat Avcı, Hakkari'den, Tunceli'den, Diyarbakır'dan buraya gelen kişilerin disiplinli, örgütlü ve organize bir şekilde davrandığını, bundan sonra da aynı şekilde davranılmasını istedi.

Avcı, "Biz demokratik meşru sınırlar içerisinde taleplerimizi sonuna kadar gündeme getireceğiz. Emniyet temsilcileri ile görüşmemizden sonra, hareket tarzını belirleyeceğiz. Yolda olan arkadaşlarımız var, onları da bekliyoruz. Buna göre ortak hareket etmeliyiz" dedi.

Bursa-Ankara yolu, bekletilen araçlar ve yola inen yolcular sebebiyle kısmen trafiğe kapandı. Mezitler mevkiinde göstericilere müdahale etmek üzere tazyikli su sıkan 3 itfaiye aracı, 2 panzer, biber gazlı çevik kuvvet ekipleri ve çok sayıda askeri birlik hazır bekletiliyor. İnsan Hakları Komitesi adını veren gurup ile Emniyet Müdürlüğü yetkilileri görüşme yapıyor.

Bursa Yalova Yolu Orhangazi Süpürgelik mevkiinde ise, geniş güvenlik tedbirlerine rağmen, 3 araçla gelen birkaç kişi bekletiliyor. İstanbul tarafından giriş olmaması dikkat çekiyor.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2005 Pazar 13:38:12
Güncelleme :4 Eylül 2005 Pazar 13:42:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa emrah IP: 85.102.144.xxx Tarih : 5.09.2005 10:24:07
bu türkiye cumhuriyetini öcalan kurtarmış gibi ona destek çıkıp sahip çıkmak isteyenlere soruyorum bu türkiye geçmişinde öcalan 30bin kişiyi öldürdüğünde hiçmi bri tanıdıkları yoktuki böyle savunuyorlar turkiye onların değil bizimdir bırakmıyoruz