5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Vurgun şebekesi Rusya'dan çıktı

Ankaralı bir işadamının banka hesabından internet yoluyla para transferi yapan şebekenin Rusya'da olduğu belirlenirken, bu şebekenin Türkiye'den parayı transfer etmekte kullandığı bir kişi Bursa'da gözaltına alındı. Polis ve banka yetkilileri, internet üzerinden interaktif işlem yapan hesap sahiplerini, şifre kırıcıların banka adresi gibi gösterip yönlendirdikleri web adreslerine karşı uyarıyor.

Edinilen bilgiye göre, Ankara'da ticaretle uğraşan Fatih S. isimli kişinin banka hesabından 2 gün arayla 9 bin YTL para aktarıldı. Hesabındaki paranın iki dilim halinde Bursa'daki bir şubede A.A. adına transfer edildiğini gören Fatih S, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bursa polisi de Rusya'da olduğu belirlenen internet dolandırıcılarının Türkiye'de kullandığı ve parayı Hürriyet'teki banka şubesinden çeken Özbekistan doğumlu A.A. (25) isimli şahsı gözaltına aldı.

Mali polis tarafından ifadesine başvurulan A.A, kendisinin dolandırıcılık olayıyla ilgisinin olmadığını belirterek, "Beni Rusya'dan bir kişi aradı. Ankaralı bir işadamıyla iş yaptıklarını ve paranın transferinde yardımcı olmamı istedi. 'Fatih S. isimli kişi bize parayı direk olarak Rusya'ya havale ederse, sorun çıkıyor. Senin üzerinden havale yapılırsa, sen yüzde 10 komisyonunu alıp, parayı bana gönder' dediler.

Ben de iki dilim halinde Türk bankasından çektiğim paraları yüzde 10 komisyonumu alarak yabancı bir banka kanalıyla Rusya'da Artem K. ve Vasili P. adına havale ettim. Olayla ilgim yoktur" şeklinde konuştu.

Polis, Rusya'da paranın transfer edilen kişilerin kimliklerini tespit edip interpol ile bağlantıya geçti. Bursa'da gözaltına alınan A.A. isimli kişi de 'internet yoluyla banka dolandırıcılığı' iddiasıyla adliyeye sevk edildi.

Banka yetkilileri, internet üzerinden işlem yapan hesap sahiplerini ikaz ederek, bankalar tarafından hesap sahiplerine sadece bilgilendirme amaçlı e-posta gönderildiğini ifade etti. Banka yetkilileri, "Gönderilen maillerde, hesabınızla, kişisel bilgilerinizle, şifre ve parolalarınızla ilgili ya da bu bilgileri isteyen bir e-posta gönderilmemektedir.

Ayrıca gönderdiğimiz e-postalarda bu bilgilerinizi girebileceğiniz bir link de bulunmamaktadır. Aldığınız e-posta, bankamızın bu güne dek yolladığı e-posta düzeninden farklı ise (farklı bir yazı tipi kullanılmışsa, imla kurallarına uyulmamışsa, bankamızın kullandığı resmi yazışma dilinden uzaksa) şüphe uyandıracak bir durumdur. Aldığınız e-postada tehditkar ya da sinir bozucu ifadeler varsa yine bu e-postanın bankamız tarafından gönderilmediğine emin olabilirsiniz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2005 Cumartesi 17:02:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?