4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Hocazade Muslihiddin


Hocazade Muslihiddin   (?-1489)
 

Osmanlı bilgini. Zengin bir tüccarın oğlu olup, Bursa’da dünyaya gelmiştir. Babasının ısrarına rağmen ticarete ilgi duymamış, okumayı tercih etmiştir. Hızır Bey’den icazet alarak Bursa’da Esadiye Medresesinde altı yıl müderrislik yapmıştır. İstanbul’un fethinden sonra Fatih’in huzurunda yapılan bilimsel bir tartışmada gösterdiği başarı üzerine kazaskerliğe getirilmiştir.
 
Daha sonra Sadrazam Karamani Mehmed Paşa’nın olumsuz etkisi ile Bursa Sultaniye Medresesi’ne atanmıştır. Sultan II.Bayezid’in tahta çıkması üzerine kadılığa getirilmiştir.Fatih Sultan Mahmed’in isteği ile açılan Gazali’nin Tehafütü’t Felasife (Filozofların Yıkılışı) ve İbn Rüşd’ün ona karşı yazdığı Tehafü’t-Tehafüt (Yıkılışın Yıkılışı) isimli eserlerini eleştirme yarışmasını kazanmıştır.

İlk Çağ filozoflarının metafizik sorunlarda yanılgıları bulunduğunu, bu arada fizikte yanlışlık yapmadıklarını ileri sürerek Aristoteles’i savunmuştur. Böylece eski fiziğin doğal cisimlerdeki devinim ve eğilim özelliklerini açıklamıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar