3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Şehzade İsa Çelebi


Şehzade İsa Çelebi   (1380-1404) 

İsa Çelebi, Yıldırım Bayezid’in oğullarından biridir. Ankara Savaşı’nda babasının yanında yer aldı. Savaştan sonra kardeşi Süleyman Çelebi’nin Osmanlı hazinesini alarak Rumeli’ye geçmesi üzerine, Bursa’ya geldi ve hükümdarlığını duyurdu. Bu arada, Bizans imparator ailesinden bir prensesle evlendi. 

1403’te kardeşi Musa Çelebi, babasının cenazesi ve Timur’dan aldığı hükümdarlık payesi ile kente gelince Bursa’dan ayrıldı. Kenti bir süre sonra yeniden ele geçirdiyse de, özellikle Mehmed Çelebi ile savaşamadı. 

Ulubat meydan Savaşı’nı yitirdikten sonra Yalova yolu ile Bizans’a oradan da kardeşi Süleyman çelebi’nin yanına gitti. Ondan aldığı kuvvetle Mehmet çelebi üzerine geldiyse de, Beypazarı yakınlarında Karamanlılarla savaştı ve daha sonra mehmed Çelebi’ye yenilerek, İsfendiyar oğlunun yanına sığınmak zorunda kaldı. 

Onunla birlikte Mehmed Çelebi üzerine geldiklerinde, Gerede’de bir daha yenilince Aydınoğlu Cüneyt Bey’e sığındı. Daha sonra Menteşe ve Aydınoğlu birlikleriyle yeniden savaşıma girişti ancak, başarılı olamadı. Karaman ülkesinden, sağladığı kuvvetlerle Mehmed Çelebi üzerine yürüdüğü sırada, Eskişehir yakınlarında yenildi ve idam edildi. Bursa’da babasının yanına gömüldü.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar