4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Süleyman Çelebi


Süleyman Çelebi   (1351-1422)

Tasavvuf şairi. Yaşamı hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Evliya Çelebi, Seyahatname’de Süleyman Çelebi’nin “Sarımsakçızade Süleyman Efendi” adıyla anıldığını belirtmektedir. Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bir süre Yıldırım Beyazıt’a Divan-ı Hümayun İmamlığı yaptı. 1400’de yapımı tamamlanan Ulu Cami imamlığına getirildi.
Ünlü eseri Mevlid’i (Vesilet ün-Necat) imamlığı sırasında karşılaştığı bir olaydan esinlenerek yazdı. Elyazmalarında bu yapıtın 1409’da tamamlandığı belirtilmektedir. Çeşitli zamanlarda değişikliklere uğrayan mesnevi biçimindeki yapıtın, yalın bir dil, ve akıcı bir anlatımı vardır. Mevlid, bu alanda öncü olmuş, sonraki yıllarda kimi din adamları ve tasavvufçularca 30’a yakın çeşitlemesi kaleme alınmıştır.Elyazması metinlerden derlenen Mevlid kopyalarında Süleyman Çelebi’nin olduğu öne sürülen 15 ana bölüm, 547 beyit vardır.
Süleyman Çelebi’nin bu yapıtında Aşık Paşa’nın Garibnamesi’nden ve çevirisini kendi yaptığı Abu’l-Hasan el-Bekri’nin Sira’sından etkilendiği öne sürülmektedir.
 
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar