1
Haziran
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Tarihi Tuz Pazarı'na yeni çehre

Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın en eski pazar yerlerinden biri olan Tuz Pazarı'na yeni bir çehre kazandırmak için başlattığı çalışmaları tamamladı.

Bölgedeki esnafın görüşleri alınarak hayata geçirilen proje, hem pazarı kullanan halkın, hem de yaklaşık 170 pazarcı esnafının yüzünü güldürdü. Bir asrı aşkın zamandır kurulan birkaç pazar yerinden biri olan tarihi Tuz Pazarı, daha modern, kullanışlı ve altyapısı tamamlanmış haliyle Bursalıların karşısına çıkıyor.

Osmangazi Belediyesi, Nalbantoğlu Çarşısı ve Bademli Sokak düzenlemeleriyle birlikte ele aldığı Tuz Pazarı'ndaki çevre düzenlemesini, bölge esnafını ekonomik açıdan mağdur etmeyecek şekilde yürüttü. Çalışmalar süresince tezgahların bir kısmının veya tamamının geçici olarak kapatılması gibi yollara başvurulmadı.

İhaleyi kazanan müteahhit Suat Mutafoğlu tarafından ve Osmangazi Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü kontrolörlüğünde gerçekleştirilen çalışmalarda, sokağın hem üst yapısı düzeltildi, hem de altyapı eksikleri giderildi. İlk iş olarak, içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, telefon ve doğalgaz hatlarının çekilmesi veya mevcutların bakımının yapılması için ilgili kuruluşlarla koordineli bir çalışma yapıldı. Ardından, bölgenin kaldırımları döşendi. Bununla birlikte de pazar tezgahları modernize edildi.

Bölgedeki bütün tezgahlar daha modern yeni tezgahlarla değiştirildi. Pazar yeri, bölgenin tarihi yapısına uygun hale getirildi.

Bayathane, Çömlekçiler Sokak ve İsmail Hakkı Sokak ile Tuz Pazarı Camii çevresi ve balıkçıların olduğu sokak elden geçirildi. Bölgedeki cadde ve sokaklardaki yaklaşık 3168 metre kare asfalt kaldırılarak yerine mozaik kaplamalı beton parke, klinker tuğla ve yer yer ışıklı taş parke döşendi. Sokakların, tarihi dokuya uygun bir şekilde aydınlatması da projeye uygun bir şekilde yapıldı. Mevcut tarihi çınarların bakım ve sağlıklaştırma çalışmaları, pazarcı tentelerinin taşıyıcı ayakları ve ankrajları da elden geçirildi. Proje Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık 500 milyar liraya mal oldu.

Öte yandan Osmangazi Belediyesi'nin bölgede başlattığı çevre düzenlemesi, restorasyon ve rekontrüksiyon çalışmaları da tüm hızıyla ilerliyor. Tuz Pazarı'nın yanında yer alan Tuz Han, Osmangazi Belediyesi'nce hazırlanan proje doğrultusunda restore edilecek. Çalışmalara önümüzdeki günlerde başlanması bekleniyor. Tuz Pazarı'nı kesen ve Bursa'nın en eski çarşılarından biri olan Uzun Çarşı için hazırlanan proje de uygulama aşamasında. Uzun Çarşı'nın üstü, tarihi dokuya uygun bir şekilde örtü ile kapatılacak. Çalışmalar bittiğinde bölge cazibe merkezi olacak.

Tuz Pazarı çevre düzenlemesinin açılış törenine Başkan Recep Altep'nin yanısıra CHP Osmangazi İlçe Başkanı Ahmet Memişoğulları, Belediye Başkan Yardımcıları ve Belediye Meclis üyeleri ile Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Mehmet Çakman katıldı.

.
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2005 Perşembe 23:55:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?