6
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Japon grubtan müzik ziyafeti

Japonya'nın ünlü müzik topluluğu ORA-J (Orchestra Asia-Japan Ensemble), Onsekiz Mart Üniversitesi Japonca Bölümü'nün 1 yıl süren çabaları sonucu Çanakkale'ye gelerek üniversitede bir konser verdi. Konserde en fazla ilgiyi ise dünyada tek olan ve sadece bir kişi tarafından çalınabilen taş flüt çekti.

Konserle ilgili açıklamalarda bulunan ORA-J (Orchestra Asia-Japan Ensemble) topluluğunun yetkilisi Ohtsuki Somei, 23 kişiden oluşan grubun 18'inin Çanakkale'ye geldiğini belirterek, "Japonların geleneksel çalgılarını tanıtmak amacıyla 10 yıldan bu yana bu grupla çalışıyoruz. Japonya'nın dışında Fransa, ABD, Finlandiya gibi birçok ülkede konserler verdik. Amacımız geleneksel Japon çalgılarını en iyi şekilde tanıtmak. Çanakkale'de olduğumuz için çok mutluyuz" dedi.

Bu arada, dünyada tek olan ve sadece Japon Kazuya Yokozawa tarafından çalınan ve Iwabue adı verilen taş flüt gösterisi ise büyük ilgi gördü. Binlerce yıl öncesine ait bir taşın içinin oyulması ile ortayla çıkan Iwabue adı verilen flütün oldukça tiz bir ses çıkardığını belirten Kazuya Yokozawa, bunu sadece kendisinin çalmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi. Konserde bambu ağacından yapılan Japon flütü ile ceylanların birbirine seslenişin sergilendiği gösteriyi de beğeni ile takip eden izleyiciler, 18 kişilik ekibi uzun süre alkışladı.

Gösteri ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kurucu Rektörü ve Japon Dili Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Tunçoku, 1 yıllık uzun çabalar sonunda Japonya'nın ünlü müzik grubunu Çanakkale'ye getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Kendileri özellikle Çanakkale'de konser vermek istediler.

Türkiye'de Japonca öğretmenliği bölümünün ilk açıldığı üniversitelerin başında burası geliyor. Bu sebeple Çanakkale'nin Japonlar açısından önemi büyük.

Grup buradaki konserin ardından İstanbul'da küçük bir gösteri yapacak. Ardından ise Polonya'ya gidip Varşova'da konser verecekler" dedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2005 Salı 17:18:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?