6
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Türkiye'nin ilk tuğla sergisi

Çanakkale'de, tarihe karşı büyük merakı olan Ahmet Uslu, 20 yıllık çalışmanın ardından Çanakkale ve yöresinden topladığı Osmanlı dönemine ait Türk ve Rum tuğlalarını galerisinde sergilemeye başladı.

Yıllardır tarihe karşı büyük merakının bulunduğunu belirten Ahmet Uslu, bu sebeple il merkezinde Çanakkale Savaşları Galerisi'ni açtığını belirterek, "Bu galerimde Çanakkale Savaşı ile ilgili eserlerimi sergilerken, 20 yıllık çabalar sonunda biriktirdiğim Çanakkale ve yöresindeki Osmanlı dönemine ait Türk ve Rum tuğlalarının bir kısmını da burada sergilemek istedim.

Galerimin bir kısmında Osmanlı dönemine ait 12'si Türk, 12'si de Rumlar'a ait toplam 24 adet tuğlayı sergiliyorum. Elimde Osmanlı dönemine ait toplam 125 adet değişik tuğla var.

Ancak yer olmadığı için maalesef bunların tamamını sergileyemiyorum" dedi. Ahmet Uslu, Türkiye'de tuğla koleksiyonu yapan kişilerin bulunduğunu, ancak bunların sergilendiği bir yer bulunmadığını da belirterek, "Bu tuğlaların sayısının 125 olması, bu yörede o zamanlarda 125 tane farklı atölyenin olduğunu gösteriyor.

Bu da Çanakkale'nin isminin geldiği çanak çömlek ve tuğlaların önemini bir kez daha gösteriyor. En büyük hedefim ise bunları sergileyecek bir tuğla ve seramik müzesi açmak. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyorum" diye konuştu.

Bu arada, birbirinden ilginç tuğlaların üzerinde yer alan yazılar ve amblemler ise vatandaşların büyük ilgisini çekiyor.

.
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2005 Perşembe 14:52:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?