17
Haziran
2024
Pazertesi
YAŞAM

Aynı bölgede iki lahit daha

Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'nde tarlada traktörle toprağı düzelten bir çiftçinin pulluğuna takılan bin 700 yıllık lahdin etrafında kurtarma kazısı çalışması başlatıldı. Çalışmalar sırasında aynı lahdin yan kısmında kapağı açılı iki lahit daha bulundu.

Çanakkale Müze Müdürlüğü yetkilileri, önceki gün Mehmet Çelikaslan ismindeki çiftinin Lapseki'de Zincirlikuyu mevkiinde bulunan tarlasında bulduğu lahit etrafında kurtarma kazısı yaptıklarını belirterek, "İlk incelemede lahdin M.S. 300 yılına ait olabileceğini sanıyoruz.

Lahit tamamen toprağa gömülü olduğu için bunun buradan çıkarılıp kapağının açılıp içinde herhangi bir şeyin olup olmadığına bakılması lazım. Kurtarma kazısı sırasında aynı lahdin yan kısmında kapağı açık iki lahit daha bulduk.

Çalışmalarımızı sürüyor. Lahdi çıkardıktan sonra içinin açılıp tek tek incelenmesi için Müze Müdürlüğü'ne götüreceğiz" dedi. Bu arada Lapseki Belediye Başkanı Kamil Özer de çalışmaların bulunduğu bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Belediye olarak ekipman ve personel yardımında bulunduklarını belirten Başkan Özer, lahitlerin bulunduğu bölgenin eski Lampsakos'un şehir mezarlığı olabileceğini söyledi. Bölgede kurtarma kazısı çalışmaları sürüyor.

.
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2005 Cuma 12:32:49
Güncelleme :13 Kasım 2005 Pazar 11:34:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?