2
Mayıs
2024
Perşembe
MERKEZ - ÇANAKKALE
Belediye Sayfaları
Nufus
476.128
Yüz Ölçümü
9.737
İlçe Sayısı
12
Vali
Nufus
115.775
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
54
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Akhilleion


Akhilleion, Çanakkale Boğazının Anadolu yakasındaki girişinin, Sigeion kentinin bulunduğu yarımadanın tam ucunda idi. Bu sözcük Hellen dilinde “Akhilleus’un yeri” anlamındadır. Antik çağda, aynı ismi taşıyan dört kent daha bulunmaktadır. Bunlar İzmir körfezi girişinde, Bafa Gölünün kıyısında Latmos körfezinde, Azak Denizinin (Maiotis gölü) ağzında ve Peloponnes’un güneyinde Akdeniz’e uzanan üç büyük çıkıntısından ortadakinin ucunda ve batı yanında idi.

Akhilleion’un ismi Odysseia’da, Akhilleus’un gömülüşü anlatılırken geçmektedir. Mezarının olduğu sanılan yerde sonradan bir kent kurulmuştur. Kentte yaşayanlar M.Ö.1500’lerde Mytilene (Midilli) den gelen göçmenlerdir. Bununla beraber bu kentin ve Akhilleion’un tümülüsünün yeri de tartışmalıdır.

J.M.Cook, Kara Menderes (Skomandros) nehri kıyısında Patroklos’a ait olduğu sanılan tümülüs ile Akhilleus’un tümülüsü üzerinde durmuştur. Bunun yanı sıra Akhilleus tümülüsünün 6 km. güneyindeki Beşike burnundaki kalıntıların Akhilleion olduğu da söylenmiştir. Beşike koyunda kazı yapan Manfred Koffmann ise orada bir arkaik çağ yerleşmesi ile nekropol alanını ortaya çıkarmıştır. Kendisi bu kalıntıların ve tümülüsün olduğu yerin Akhilleion olduğunu kabul etmiştir. Ancak I. Dünya Savaşı sırasında burada bazı askeri tahkimatlar yapıldığından kent tümüyle yok olmuştur.

 

Yayın Tarihi : 5 Ekim 2004 Salı 15:21:31
Güncelleme :4 Temmuz 2008 Cuma 22:57:41

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?