3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Edirne'deki kilise ve sinegoglara restorasyon

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 82 yıl aradan sonra sinegog, kilise ve manastırları restore etme kararı alması, Edirne'de yaşayan Yahudileri sevindirdi.

Edirne'nin Kaleiçi Semti'nde bulunan Yahudi cemaatine ait Büyük Sinegog'un da restorasyon programına alınması, Edirne'de yaşayan az sayıdaki cemaat temsilcisini mutlu etti. Doğma büyüme Edirneli olduğunu söyleyen Yasef Romano, Vakflar Genel Müdürlüğü'nün kararından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Vakıflar Genel Müdürü Edirne'yi ziyaret ettiğinde bu müjdeyi bize verdi, hakikaten çok mutlu olduk. İnşallah en yakın zamanda burası açılır. Ben yıllardır buranın restorasyonu için mücadele veriyorum, ama başaramadım. Ben küçükken Edirne'deki Musevi cemaati 15 bin civarındaydı. Bu insanlar en çok İstanbul, ABD, Kanada'ya gittiler. İsrail'e de gidenler oldu. Sinegogun faaliyette olduğu zamanları iyi hatırlıyorum, hatta benim düğünüm de orada olmuştu, ben orada evlendim, en son düğün de benimdi, ondan sonra başka düğün olmadı. Burası restore edilsin, bütün dünyadan buraya turist akacak" dedi.

Kapalı tutulan ve çatısında büyük ölçüde hasar gözlenen sinegog, alınan karar kapsamında restore edilecek.

.
Yayın Tarihi : 24 Mart 2006 Cuma 16:58:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
y.simge gül IP: 88.251.190.xxx Tarih : 22.07.2008 13:14:30

bence çok iyi olmuş.biz dershanin son günleri arkadaşlarımla birlikte birkaç kilise gezmek için dışarıya çıkıyorduk.benim tarihi eserler çok dikkatimi çeker ve bu kilisede gerçekten çok ilgi çekici.önünde bir sürü fotoğraf çekilmiştik.bn müslümanım ama burasının restorasyonu bittiğinde mutlaka gezmeye tekrar geliceğim.ayrıca bu duruma yahudi cemaati kadar çok sevindiğimi de eklemek isterim.VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM...