2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Ali Paşa (Sürmeli)


Ali Paşa (Sürmeli)   (Dimetoka, 1654-Edirne, 1695) 

Osmanlı sadrazamı. Çeşitli görevlerde bulunduktan sonra, arpaeminliğine getirildi, 1688’de de tersane emini oldu.Aynı yılın Aralık ayında başdefterdarı, 1690’da rikab defterdarı oldu. 1691’de ikinci kez defterdarlık görevine getirildi. Kısa süre sonra da Sadrazamlığa atandı (13 mart 1694). Belgrat muhafızı Cafer Paşa’nın verdiği bilgiler doğrultusunda Edirne’de toplanan ordunun başına geçti 18 haziran 1694’de Edirne’den hareket ederek Varadin kalesini kuşattı, Kırım hanının yardımlarına karşılık geri çekilmek zorunda kaldı. 

Edirne’ye döndükten sonra, Divan’ın toplanma günlerinde değişiklik yapan sadrazam, II.Ahmed’in ölümü üzerine çıkan II.Mustafa tarafından da görevinde bırakıldı.
Belgrat’ta gönderilen Yeniçerilerin, Cisr-i Mustafa paşa Köprüsü’ndeki cülüs bahşişini bahane ederek isyan çıkarmaları üzerine, sefere gitmemek üzere askeri kışkırttığı gerekçesi ile görevinden alındı (22 Nisan 1695). 

Çeşme’ye sürüldü, Ancak bir süre sonra Edirne’ye getirilerek idam edildi. Gözlerinin sürmeli olması yüzünden “sürmeli” diye anılan Ali Paşa’nın mezarı, Edirne’de Evliya çelebi Cami mezarlığı yanındadır. Kadıköy’de bir çeşmesi, Kasımpaşa’da da bir çeşme ve sebili vardır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar