2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Düzmece Mustafa


Düzmece Mustafa   (1393-1422)


Osmanlı şehzadesi. Yıldırım Bayezid’in oğludur. Düzmece ismi, sahte şehzade olduğunu ileri süren bazı tarihçiler tarafından verilmiştir. Ankara Savaşında Hamid ili ve Teke ili askeri ile ordunun merkezinde bulunmuştur. Savaştan sonra bazı kaynaklar öldüğünü, bazıları ise babası ile birlikte esir olup, Semerkant’a götürüldüğünü yazarlar. 

Timur’un ölümünden sonra 1405’te Anadolu’ya dönmüş, önce Niğde’ye, sonra da İsfendiyar Bey’in yanına Kastamonu’ya gitmiştir. Düzenleyeceği ayaklanma için Rumeli’deki bazı vali ve sancak beyleri ile ve bazı Avrupa devletlerinden de yardım istemiştir. Rumeli’ye Eflak’a geçmiş bu arada Bizans İmparatoru II.Manuel’den yardım istemiştir. Selanik’ten Teselya’ya doğru ilerlerken Çelebi Mehmed’in kuvvetlerine yenilmiştir.
 
Bu yenilgiden sonra Selanik’e sığınmış, bu arada Bizans’dan yardım ve destek görmüştür. Çelebi Mehmed, Bizans imparatoru ile anlaşmış, Düzmece’nin yaşamı boyunca salıverilmemesi için Bizans’a yıllık 900 bin akçe ödemeyi üstlenmiştir. Bu antlaşma üzerine Limni adasına gönderilmiştir.
 
Çelebi Mehmed’in ölümü ve Osmanlı Bizans ilişkilerinin bozulması üzerine serbest bırakılmıştır. Bundan sonra Gelibolu’ya geçmiş, orada kendisine yandaş toplamaya başlamıştır. Rumeli beylerini ve akıncılarını yanına almıştır. Sultan II.Murad, Bayezid Paşa komutasında bir orduyu üzerine göndermişse de Bayezid Paşa da Onun safına katılmıştır. 

Bundan sonra Edirne’ye gidip adına sikke bastırmış ve hükümdarlığını ilan etmiştir. Ancak II.Murad’ın baskısı sonucunda hazinesini alarak Eflak’a kaçarken, Kızılağaç Yenicesi’nde yakalanmış ve Edirne’de idam edilmiştir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar